A European Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent tanulmány azt a közkeletű tévhitet akarja eloszlatni, amely szerint a tea kiszárítja a szervezetet.
A tea nemcsak, hogy nem szárítja ki a szervezetet, hanem segít a vízháztartás fenntartásában, és még a szívbetegségek és néhány daganat ellen is védelmet nyújt, állapították meg brit táplálkozástudományi szakértők.
A tudósok szerint a test számára a tea flavonidtartalma a legfontosabb. A flavonidok olyan növényi hatóanyagok, amelyeknek antioxidáns tulajdonságuk van.
Ezek a polifenol antioxidánsok sok élelmiszerben és növényben, köztük a tea leveleiben is megtalálhatók.
A most publikált kutatás szerint bizonyíték van arra, hogy napi három vagy annál több csészényi tea elfogyasztás csökkenti a szívroham kockázatát.
Más tanulmányok szerint a tea visszaszorítja a rákos daganatok kialakulását is, erre azonban még nincs kétségbevonhatatlan bizonyíték.
A tea jótékony hatásai közé tartozik, hogy erősíti a fogakat és a csontokat. Carrie Ruxton, a Kings College kutatója így fogalmazott: "Teát fogyasztani egészségesebb, mint vizet. A víz csak a folyadékot pótolja, míg a tea emellett olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek hasznosak a szervezetnek".
A tudós közölte: csupán városi legenda volt, hogy a tea kiszárítja a szervezetet.
Szia, Anya! – új átverés terjed itthon, mutatjuk, mire kell figyelni