INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

közel-kelet

2019.11.18. 13:13

Szakértő: százmillió közel-keleti arab fiatalnak van elege az ottani viszonyokból

A folyamatos fenyegetések ellenére Teheránnak nem érdeke a világ kőolajszállításában kulcsfontosságú Hormuzi-szoros lezárása - mondta az InfoRádióban Rostoványi Zsolt. Az egyetemi tanár jelezte, az iráni vezetés ismét tárgyalna atomprogramjáról a szankciók feloldásáért cserébe. A közel-keleti arab országokban ugyanakkor szerinte mintha egy arab tavasz 2.0 zajlana.
2019.06.20. 06:03

Súlyos a helyzet, ha Irán lép, a globális kőolajforgalom harmada kieshet

Irak, Szaúd-Arábia, sőt Katar kőolajkiszállítása is ellehetetlenülne a Hormuzi-szoros lezárásával – közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. A térségben azután lett feszült a helyzet, hogy a napokban két tankerhajót támadás ért. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint semmi sincs útjában az iráni lépésnek.
2019.06.13. 19:26

Megismétlődött az incidens, pattanásig feszült a helyzet az arab térségben

Ismét tankhajókat ért vélhetően támadás a Közel-Keleten. Az Ománi-öbölben két olajszállító legénységét evakuálták az incidensek nyomán. Az esetek egy hónappal azután történtek, hogy hasonló módon okoztak kárt ismeretlen elkövetők négy hajóban. Az Öböl-beli arab országok többé-kevésbé nyíltan Iránt vádolták, ami fokozta a feszültséget a térségben.
2019.03.04. 14:56

Szakértők: nem látszik esély az Iszlám Állam legyőzésére

Napjainkban a terrorizmus mellett ugyanazok a gazdasági és szociális problémák sújtják Észak-Afrikát és a Közel-Keletet, amelyek a 2011-es arab tavasz idején – vélekedtek az InfoRádió Aréna című műsorában a meghívott külpolitikai szakértők. Csicsmann László és Szalai Máté szerint idén tavasszal, az izraeli választásokat követően kerülhet nyilvánosságra az izraeli-palesztin béketerv.
2019.01.17. 09:24

Kiszivárgott Washington titkos közel-keleti terve

Az Egyesült Államok a sok évtizedes palesztin-izraeli viszályt szeretné így rendezni - egy izraeli kereskedelmi csatorna értesülése szerint. Az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja pontatlannak nevezte az értesülést, a tervek ellen több izraeli politikus és a Palesztin Hatóság is tiltakozott.
2018.11.13. 11:38

Izrael elszámította magát, bombáktól hangos a Gázai-övezet

Ismét a háború szélére sodródott Izrael és a Gázai-övezetet uraló Hamász az izraeliek balul kiütött hétvégi titkos akciója és az azt követő rakétatűz miatt. Most már az izraeli légierőt is bevetették, amely több ponton indított támadást a palesztin terület ellen.
2018.01.13. 12:10

Komoly lépések jöhetnek a Közel-Keleten

A nagyhatalmak mindegyikének az az érdeke, hogy a Közel-Keleten stabilizálódjon a helyzet, ezért muszáj komoly lépéseket tenniük a megoldás irányában - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.
2017.12.07. 18:00

Néhány éven belül már tömegessé is válik a párbeszéd a gépjárművek között – hetilapszemle

A Figyelő Maróth Miklós orientalistával beszélgetett a nyílt társadalomról, valamint a Közel-Kelet és a Nyugat kapcsolatáról. A HVG cikke szerint tízből nyolc baleset nem történne meg, ha az autók kommunikálnának egymással. Blaskó Péter a Heti Válasznak nyilatkozott a nyugatról érkező gondolatáramlatokról és a Nemzeti Színház főigazgatói posztjáról.
2017.08.11. 21:00

Kulcsfontosságú tárgyalásra küldte Donald Trump a vejét

Az amerikai elnök rövidesen a Közel-Keletre küldi a vejét, Jared Kushnert, hogy érdemi tárgyalásokat folytasson a térségbeli vezetőkkel az izraeli-palesztin békéről - jelentette be pénteken egy fehér házi illetékes.
2017.07.04. 12:10

Többet vártak az arabok Trumptól

Az arab országok arra számítottak, hogy Donald Trump határozott vezetőként lép fel a közel-keleti konfliktusban, ám ez nem történt meg – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában N. Rózsa Erzsébet, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa.
2017.06.09. 14:50

Rostoványi Zsolt: politikai érdekek össze is sodorhatják a szunnitákat és a síitákat

A közel-keleti befolyás kiterjesztése az egyik fő tétje a Katar és más Öböl-menti államok közötti konfliktusnak - mondta Rostoványi Zsolt. A Közel-Kelet szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette, a szereplők között a helyi államokon kívül ott van Oroszország és Törökország is. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára kiemelte, ha a viszály nem oldódik meg, a helyzet eszkalálódhat.
2016.11.22. 21:24

Trump békét akar

A közel-keleti béke megteremtése mellett foglalt állást Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018