INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

írország

2020.06.15. 17:28

Félidőben cserélnek az ír kormányfők

Hárompárti koalíciós megállapodás született a kormányalakításról hétfőn Írországban, ahol így hamarosan véget érhet a február 8-ai előrehozott választás óta tartó politikai bénultság.
2020.02.14. 11:18

Gigantikus híd épülhet Európában

Óriási beruházásként, hídat építhetnek a tengeren át, ami Skócia nyugati partját Észak-Írországgal kötné össze.
2020.02.10. 20:20

Fülkeforradalom Írországban: hatalmi helyzetben a Sinn Féin

Meddig lesz Írország kormány nélkül? Ez a nagy kérdés a hétvégi választások után, amelyeken példátlanul jó eredményt ért el a Sinn Féin párt. A sziget egyesítéséért kampányoló és a hosszú éveken át terrorkampányt folytató IRA-hoz kötődő párt a legtöbb szavazatot szerezte meg, de nem neki lesz a legtöbb mandátuma, és így nehéz lesz koalíciós kormányt létrehozni.
2020.02.09. 20:24

A kormányba akar kerülni a Sinn Féin

A Sinn Féin párt kész belépni az új kormányba és nem lenne demokratikus, ha kizárnák a kormányalakítási tárgyalásokból - jelentette ki vasárnap Mary Lou McDonald, a nacionalista tömörülés vezetője.
2020.02.09. 09:08

A Sinn Féin előretört az ír választásokon

A baloldali nacionalista párt előretörését hozták szombaton az írországi előrehozott választások, és bár a szavazatarány tekintetében fej-fej mellett végzett a Leo Varadkar miniszterelnök vezette jobbközép Fine Gaellel, jóval kevesebb jelöltje miatt nem lesz esélye kormányt alakítani.
2020.01.10. 20:37

Újjáalakulhat az észak-írországi önkormányzatiság

Három év szünet után újjáalakulhat a helyi kormány Észak-Írországban, miután a fő protestáns és katolikus pártok péntek este egyaránt elfogadták a brit és az ír kormány rendezési tervét.
2020.01.03. 07:25

Véget ért egy korszak a Google-nál

Írország nemzetközi nyomásra megszünteti a dupla ír kiskaput, ami miatt az óriáscég felülvizsgálja és átalakítja az adózási gyakorlatát - értesült a Financial Times.
2019.12.09. 16:48

Problémákba ütközhet az egyik fontos brit ügy megoldása

Nehéznek bizonyulhat az Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti áruforgalom ellenőrzési feltételeinek megteremtése a jövő év végi határidőre - áll egy belső kormányzati dokumentumban, amely hétfőn szivárgott ki a brit sajtóhoz.
2019.10.16. 10:15

Meglesz-e a nagy brexitalku az utolsó pillanatban?

Az éjszakába nyúlva folytak a brit-EU tárgyalások a lehetséges brexit-megállapodásról, hogy szerdára a britek a jogi elvárásoknak megfelelő javaslatot nyújthassanak be kilépésük módjáról. A kulcskérdés az ír határ körüli vámszabályozás volt.
2019.10.03. 14:48

Íme Boris Johnson nagy tervének fogadtatása

Brüsszel és Dublin válaszára vár a brit miniszterelnök, aki már elküldte az EU-nak azt tervet, amellyel szerinte kiváltható a szabályozott brit kilépést hátráltató ír határgarancia. Brüsszelben nem egyértelmű az elutasítás, bár a brit média egy része szerint kicsi az esély a kompromisszumra.
2019.10.03. 10:33

Nagy a nyomás Íroszágon a Johnson-terv miatt

A brit miniszterelnök brexit-javaslata nyomán komoly nyomás nehezedik Írországra, hogy fogadja el a brit kormány kilépési alkuját. A Johnson-terv szerint a britek és az EU között megszűnne a vámunió, de Észak-Írország közöspiaci szabályozás alatt maradna egy ideig.
2019.10.02. 07:51

Brüsszelbe utazik Boris Johnson rejtélyes "Z-terve" - ez van benne

Szerdán küldi el Brüsszelbe a brexitről szóló, utolsónak beharangozott ajánlatát Boris Johnson. A brit miniszterelnök azt készült elmondani pártja konferenciáján, hogy „józan kompromisszumról” van szó. A terv részeként más szabályozás alá esne Észak-Írország, mint az Egyesült Királyság többi része.
2019.09.30. 20:00

Magyarics Tamás: egy kemény brexit után Európa-szerte felerősödhetnek a szeparatista hangok

Kemény brexit esetén újra felerősödhetnek az egyesült Írországért harcoló hangok, és ismét zavargások törhetnek ki Észak-Írországban – mutatott rá az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás külpolitikai szakértő. A műsorban szó esett a Donald Trump amerikai elnök elleni úgynevezett impeachmentről, azaz a közjogi felelősségre vonási eljárásról is.
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018