INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

írország

2021.11.19. 21:46

Kicsit lazult a brexitcsomó

Fel kell gyorsítani a megbeszélések ütemét, és eredményközpontú tárgyalásra van szükség Londonnal a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó, alapvető fontosságú észak-írországi protokoll megmentésére és végrehajtására - közölte Maros Sefcovic pénteken, miután megbeszélést folytatott Londonban az északír protokollal kapcsolatban.
2021.10.07. 07:33

Egyre közelebb a kompromisszum a globális minimumadóról

Újabb fordulót tartanak pénteken az OECD-tagországok a big tech vállalatok megadóztatásáról, így egy globális adóminimum meghatározásáról is. Több, mint 130 ország már elfogadta, és most úgy tűnik, hogy Írország is csatlakozhat hozzá. A magyar külügyminiszter az amerikai kollégájával tárgyalt.
2021.10.06. 19:18

Eldurvulhat a huzakodás az EU és Nagy-Britannia között

„Egyetlen lehetséges megoldásként” utalt az EU–brit-megállapodás északír-jegyzőkönyvének egyoldalú visszavonására David Frost brit brexitügyi miniszter. Cserébe uniós oldalon olyan válaszlépések lehetősége is felmerült, mint a brit szigetekre irányuló francia villamosenergia-ellátás megszakítása.
2021.09.11. 10:24

Már megint veszélyben a brexitmegállapodás

A kritikus pont továbbra is Észak-Írország, ahol a tartományi parlamentben eddig vezető politikai erőnek számított unionista párt (DUP) új vezetője ultimátumot intézett Londonhoz: vagy felmondják a brexitmegállapodás északír jegyzőkönyvét, vagy a DUP kilép a tartományi kormányból, ellehetetlenítve a működését.
2021.09.07. 07:07

Újabb határidő lett a múlté a brexit gordiuszi csomójában

A brit kormány újabb határidő bejelentése nélkül ismét elhalasztotta azoknak a belső áruforgalmi ellenőrzéseknek a bevezetését, amelyeket a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll tenne kötelezővé.
2021.07.29. 17:17

Brüsszel kész gesztust tenni London felé, de engedményt nem

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy felfüggesztette a brit kormány ellen indított kötelezettségszegési eljárást, amit a brexitmegállapodás északír jegyzőkönyvének végre nem hajtása – az átmeneti mentesség egyoldalú önkényes meghosszabbítása – miatt indított.
2021.07.22. 20:02

Megakadt az északír kérdés a britek torkán, karácsonyra akár áruhiány is kialakulhat szakértők szerint

A tűzzel játszik a brit kormány, amikor északír zavargások kirobbanásának veszélyével zsarolja az Európai Uniót, míg ő kerekperec elzárkózik mindannak végrehajtásától, amit korábban maga tárgyalt ki és írt alá – vélik brit lapok az EU-brit brexitalkudozás legújabb fejleményei láttán. Egyesek szerint Johnson azt kapta válaszul az EU-tól, amit megérdemelt.
2021.07.22. 15:47

Potenciális büntetőeszközét félti az EU

Az Európai Unió gyorsan nemet mondott arra a brit felvetésre, hogy mondják fel a brexitegyezmény Észak-Írországra vonatkozó részét. A protokoll értelmében ellenőrizni kell a brit főszigetről a tartományba szállított árukat, hogy nyitott maradjon az északír–ír, azaz brit–EU határ.
2021.07.21. 21:28

Máris reagált az EU a britek északír terveire

London szerint működésképtelen a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll, aminek jelentős átírására egy 28 oldalas új javaslattal állt elő.
2021.06.14. 20:07

Vihart kavart a hétvégi G7-találkozón a megoldatlan északír-kérdés

„Mindent megtesz” a brit állam egysége megőrzése érdekében – szögezte le több hétvégi nyilatkozatában Boris Johnson, miután a hétvégi G7-es találkozó margóján kétoldalú megbeszélések sorát folytatta európai partnereivel az északír jegyzőkönyv kérdéséről, hírek szerint nem túl sok sikerrel.
2021.06.10. 18:43

A brexit mint ördöglakat: miért nem tud London és Brüsszel zöld ágra vergődni?

Nem hozott áttörést az EU–brit „Partnerségi Tanács” szerdai londoni találkozója az „északír-jegyzőkönyv” kapcsán. Szakértők szerint a teljes körű végrehajtást olyan egymást kizáró elvárások terhelik, amelyek mellett komolyabb kompromisszum nélkül aligha nyílik esély a kérdés rendezésére.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018