INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

vesztegetés

ügyészség

háziorvos

13 ezer forintért bukta a hivatását a háziorvos

13 ezer forintért bukta a hivatását a háziorvos

Infostart

Vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a háziorvost, aki pénzért valótlanul igazolta le az egyik páciense keresőképtelenségét, illetve gyógyszereket írt fel úgy, hogy a betegeket meg sem vizsgálta. Már csak az a kérdés, hány évre megy börtönbe a tettét beismerő háziorvos.

A vádirat szerint a Nyíregyháza közelében lévő településen dolgozó háziorvostól 2019. júniusában az egyik helyi lakos azt kérte, hogy két hétre visszamenőleg igazolja le keresőképtelenségét. A vádlott erre hajlandó volt, de cserébe 13 000 forintot kért a pácienstől. A férfi fizetett is a vádlottnak, majd azt kérte, hogy az egyébként az orvosi rendelőben meg nem jelent két gyermeke részére írjon fel gyógyszereket, amit a vádlott teljesített - derült ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közleményéből.

A 13 000 forintért a vádlott megszegte a kötelességét,

mert valótlanul igazolta le két hétre visszamenőleg a keresőképtelenséget, noha a páciense nem is volt ilyen állapotban, továbbá úgy írt fel gyógyszereket, hogy a gyermekeket nem vizsgálta meg. Nem volt szükségük ezekre az orvosságokra.

Egyébként a férfi a valótlan igazolást nem használta fel táppénz igénylésére és a recepteket sem váltotta ki,

szándéka kifejezetten az volt, hogy lebuktassa a szerinte korrupt háziorvost.

A férfivel szemben a rendőrség az eljárást megszüntette, mert nem követett el bűncselekményt.

Az ügyészség a beismerő vallomást tett háziorvost önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amely bűncselekményért a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és nem kéri a tárgyalás tartását, az ügyészség szerint 1 év 5 hónap börtönbüntetésre kell ítélni, valamint el kell tiltani az orvosi foglalkozás és a közügyek gyakorlásától is. Ezen felül a 13 000 forint vesztegetési pénzre vagyonelkobzást kell elrendelni.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018