eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Köpcös mielőbbi kiadatását kéri az Egyesült Államokba

Mexikói börtönében elszenvedett megpróbáltatásai, például az alvásmegvonás miatt Joaquín Guzmán, a ragadványnevén El Chapóként (Köpcösként) emlegetett mexikói drogbáró megváltoztatta eddigi véleményét, és jelenleg azt akarja elérni, hogy minél előbb kiadják az Egyesült Államoknak. Legalábbis ezt közölte ügyvédje szerdán.

Jose Refugio Rodriguez a Radio Formula nevű rádiónak úgy nyilatkozott, Guzmán arra kérte, tárgyaljon az amerikai hatóságokkal arról, hogy kiadatása esetén enyhébb büntetést kaphasson, vagyis ne fokozottan őrzött börtönben helyezzék el.

A mexikói hatóságok elismerték, hogy az Altiplano börtönben fogva tartott drogbárót négyóránként felébresztik létszámellenőrzés miatt.

Egy mexikói szövetségi bíró januárban utasítást adott arra, hogy megkezdődjön a kiadatási eljárás a Sinaloa drogkartell vezetőjének ügyében, Guzmán jogászai azonban El Chapo utasítására mindeddig az összes kezükben lévő eszközzel igyekeztek lassítani a folyamatot. Emiatt a mexikói hatóságok úgy vélték, akár egy évig is eltarthat, mire kiadják a drogbárót az Egyesült Államoknak.

Rodriguez szerdán úgy vélte, akár két hónap alatt is sikerülhet végigvinni az ügyet, ha Guzmán ejti az ügyvédei által beadott kilenc fellebbezési indítványt.

A drogbárót az Egyesült Államokban súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel. Több száz évnyi büntetést kaphat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják.

Joaquín Guzmánt fél éve keresték, miután tavaly július végén egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül - immár második alkalommal - megszökött Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből. Első szökése során állítólag a szennyesbe rejtve vitték ki a börtönből 2001-ben, bár ezt a történetet többen vitatják. A férfit január nyolcadikán tengerészgyalogosok fogták el egy tűzharc után Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×