eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Robbanás Prágában - meghalt a nagykövet

Meghalt a prágai palesztin nagykövet, aki a lakásában szerdán délben történt robbanás során súlyos sérüléseket szenvedett - közölte Andrea Zoulová prágai rendőrségi szóvivő. Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány szerint nem merényletről van szó.

Dzsamal Muhammad Dzsamal nagykövet délután halt meg a prágai katonai kórházban, ahová a robbanás után súlyos kéz- és lábsérülésekkel szállították.

Könnyebb füstmérgezéssel a lakásból egy 52 éves nőt is a kórházba szállítottak, de őt kezelés után hazaengedték - mondta Pavlína Danková, a katonai kórház szóvivője. Meg nem erősített hírek szerint a nagykövet feleségéről volt szó.

A robbanás okait továbbra is vizsgálják. A cseh közszolgálati rádió jelentése szerint a lakásban egy ismeretlen eredetű pokolgép robbant fel, más forrás szerint viszont pirotechnikai eszköz. A Novinky.cz hírportál úgy értesült, hogy a nagykövet a lakásban elhelyezett páncélszekrényt akarta kinyitni, amikor a robbanószerkezet működésbe lépett.

"A vizsgálat folyamatban van. Többféle forgatókönyvvel dolgozunk, egyelőre egyetlen változatot sem lehet kizárni" - mondta Zoulová újságíróknak.

A rendőrség lezárta a palesztin diplomáciai képviselet környékét, s Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány is a helyszínre érkezett.

Cervícek szerint kizárható, hogy merénylet történt volna. "Egyetlen dolog sem mutat arra, hogy terrorista támadásról lenne szó" - mondta a CT24 közszolgálati hírtelevíziónak a rendőrfőkapitány.

A hírtelevízió szerint a diplomata valóban a nappaliban elhelyezett páncélszekrénnyel manipulált, amikor bekövetkezett a robbanás. Állítólag nem zárható ki, hogy a robbanószerkezet a biztonsági berendezés részét képezte, amelyet a Dzsamal hibásan kezelt.

A robbanás következtében a nagykövet súlyos fej, mellkas, kéz - és lábsérüléseket szenvedett. Hivatalos jelentés az eseményről továbbra sincs. Jirina Ernestová, a prágai mentőszolgálat szóvivője újságíróknak korábban megerősítette, hogy a diplomatát délután komolynak tűnő sérülésekkel a központi katonai kórházba szállították.

"A nagykövet állapota nagyon súlyosnak tűnik. Valószínűleg meg kell műteni" - mondta első nyilatkozatában, további részletek nélkül Ernestová.

Később az orvosok elaltatták Dzsamalt, de életét már nem sikerült megmenteni.

"A diplomata halálának valódi okát csak boncolással tudjuk megállapítani" - nyilatkozott Daniel Langer, a katonai kórház vezető sebésze.

"A robbanás idején a nagykövet és családja tartózkodott a lakásban" - erősítette meg a cseh közszolgálati rádiónak a nagykövetség egyik munkatársa.

A palesztin nagykövet tavaly október közepén foglalta el hivatalosan prágai állomáshelyét. Dzsamal Muhammad Dzsamal csak néhány napja költözött be a vadonatúj, teljesen még be sem fejezett villába, amely a jövőben a palesztin nagykövetség épülete lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×