eur:
389.49
usd:
361.73
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

UD Zrt.-ügy: első fokon felmentették Dávid Ibolyáékat

Felmentette az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési ügyben személyes adattal visszaélés, illetve kényszerítés vádja alól Dávid Ibolya volt MDF-elnököt, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét és két társukat a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében.

Az ügyészség azzal vádolta Szilvásy Györgyöt, Tóth Károlyt, Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt, hogy lehallgatott telefonbeszélgetéseket hoztak nyilvánosságra 2008 szeptemberében. A vád szerint Szilvásy György és Tóth Károly - aki akkoriban a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke volt - a testület tagjainak kiosztotta Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki, fideszes országgyűlési képviselők, egykori titokminiszterek és az UD Zrt. egyik akkori vezetője, Horváth József közötti lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát.

Dávid Ibolyának és Herényi Károly volt MDF-es képviselőnek azt rótta fel az ügyészség, hogy az ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítették az MDF 2008. szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként - és ily módon Dávid Ibolya riválisaként - indulni kívánó Almássy Kornélt.

Korábban perbeszédében az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott Szilvásynak és Dávidnak, pénzbüntetést Tóthnak és Herényinek, ugyanakkor a védők bűncselekmény hiányában felmentést kértek.

Bírálta a bíróság az ügyészséget

Vasvári Csaba bíró többször kiemelte, hogy törvényesen, az alkotmány szellemében jártak el a vádlottak, ugyanakkor élesen bírálta az ügyészséget, szóvá tette, hogy a megvádolt politikusok egyes riválisai, illetve azokkal együttműködő személyek, sértettek, feljelentők, illetve terhelő tanúk kifogásolhatóan jártak el, és nem bizonyultak szavahihetőnek a büntetőperben.

A több órás - egy rövid szakaszában minősített adatok miatt zárt ajtók mögött zajló - szóbeli indoklás során a bíró hiányosnak, pontatlannak és egyoldalúnak minősítette a vádiratot, felhívta a figyelmet arra az ősi jogelvre, amely szerint a jog betűjéhez való ragaszkodás súlyos jogtalanságot eredményezhet.

Kifejtette továbbá, hogy 2008 őszén az egykori miniszter, illetve vádlott-társa, Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának akkori szocialista alelnöke nemzetbiztonsági veszélyek elhárítása érdekében törvényesen lépett fel, Dávid Ibolya és párttársa, Herényi Károly pedig a pártok szabad működésének alkotmányos értékét védelmezve próbálta elhárítani az MDF életébe történő beavatkozási kísérletet.

Az ügyészség megalapozatlanság miatt fellebbezett, így a büntetőper másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×