eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szeva bácsi az FBI Top 10 Most Wanted listáján

Százezer dolláros nyomravezetői díjat fizet az FBI annak, aki információkkal szolgál a Magyarországon Szeva bácsiként elhíresült ukrán vállalkozó letartóztatásához. Szemjon Mogiljevicset a Szövetségi Nyomozóiroda a 10 legkeresettebb bűnöző között tartja számon.

Az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének listájára került Szemjon Mogiljevics. A Magyarországon Szeva bácsiként ismert ukrán vállalkozó az FBI vádja szerint 40 gazdasági bűncselekményt követett el világszerte. Egy philadelphiai vállalat befektetőitől például 150 millió dollárt csalt ki. Az FBI százezer dollárt fizet annak, aki információval szolgál Mogiljevics letartóztatásához.

Az ukrán üzletember 1991-ben feleségül vette magyar barátnőjét, így állampolgárként élhetett Magyarországon. 1992-ben gyárat vásárolt Diósgyőrben, ahol légvédelmi ágyúkat akart gyártani arab megrendelők számára. Emellett éttermeket és éjszakai bárokat vásárolt, és részt vett az olajszőkítési ügyekben. Az FBI szerint a Cosa Nostra mintájára egy 250 főt meghaladó alvilági szervezetet épített ki Budapesten.

Magyarországról azután utasították ki, hogy 1995-ben razziát tartott a rendőrség egy prágai étteremben, ahol több alvilági figura megjelent. A születésnapi rendezvényen Mogiljevics megjelenésére is számítottak. Állítólag azért nem ment oda, mert egy cseh rendőri vezető előre figyelmeztette. Az ukrán üzletember ezzel szemben azt állította, hogy csak elkésett a rendezvényről, és amikor odaért, már tartott a razzia.

2008-ban letartóztatták Moszkvában, és adócsalással gyanúsították meg, azonban 2009 júliusában szabadon engedték.

Az FBI tízes listáján az ukrán vállalkozó mellett megtalálható Oszama bin Laden, akit több terrorcselekmény elkövetésével vádolnak, Alexis Flores, aki elrabolt, majd megfojtott egy ötéves kislányt, illetve Victor Manuel Gerena, aki hétmillió dollárt rabolt el egy biztonsági társaságtól, és két túszát ismeretlen anyaggal oltotta be, megakadályozva ezzel a későbbi vallomástételt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×