INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

horgász

rapsic

orvhalász

rendőrség

tamási

Horgászok és orvhalászok a rendőrök hálójában, egy kapitális ponty az egyik sztár - képek

Horgászok és orvhalászok a rendőrök hálójában, egy kapitális ponty az egyik sztár - képek

Infostart

Két "halas" ügyet is lezártak a rendőrök a közelmúltban.

A rendőrséghez a beszámolóban szereplő eset előtt is már több információ eljutott arra vonatkozóan, hogy „rapsicok” járnak a vízre Tamásinál.

2022. augusztus 7-én végül hivatalból indult eljárás egy ismeretlen tettes ellen, aki 15 óra és 15 óra 30 perc közötti időben az Iregszemcse és Csehi- puszta, illetve Orkád-puszta között található, úgynevezett Orkád-1-es halastó nyugati oldalán 2 db „halászhálót” húzott ki abból a célból, hogy azt a későbbiekben kihúzza az abban elakadt halakkal együtt.

Aznap a rendőrök a tó közelében elfogtak két gyanúsan viselkedő férfit, akiket elszámoltattak, majd előállítottak a kapitányságra bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A kihúzott hálókban ugyanis

összesen 11 ponty volt, melyek majdnem 35 kilogrammot nyomtak, értékük pedig meghaladta az 50 ezer forintot.

A lopási kár megtérült, a még élő halakat kivágták a hálóból és visszaengedték a tóba.

Pontyok a hálóban (fotó: police.hu)
Pontyok a hálóban (fotó: police.hu)

Kihallgatásuk során a 24 és 27 éves iregszemcsei férfiak beismerő vallomást tettek. A fiatalabb férfi elmondta, korábban egy alkalommal halászott már hasonló módszerrel és akkor 3, egyenként nagyjából 3 kilós pontyot fogott. A férfiaknak a lopás mellett orvhalászat és állatkínzás miatt is felelniük kell.

Horgászok is lebuktak

Közúti igazoltatás során fülelték le azokat a horgászokat, akik 2022. november 3-án este a Kecsege-puszta határában lévő tavon próbáltak szerencsét.

A rendőri összefoglaló szerint igazoltatás során erős halszag áradt a dobozos kocsi utasteréből, majd a raktér átvizsgálásakor egy letakart zsákból 8 darab kisebb-nagyobb ponty került elő,

volt köztük egy 12 kiló fölötti kapitális példány is.

A halak súlya több mint 30 kilogramm volt, így a lopási kár közel 160 ezer forint, mely lefoglalással részben megtérült. A halak még éltek, így azokat átmenetileg egy vizeshordóba téve, később visszavitték a tóba.

A
A "12-es" ponty (fotó: police.hu)

A pecások azt mondták, horgászbottal fogták a halakat. A történet szépséghibája, hogy a területre nem rendelkeznek horgászengedéllyel, sem napijeggyel. Állításuk szerint állami horgászjegyük van, de azt sem tartották maguknál.

Az igazoltatott 45 éves fürgedi és 62 éves ozorai férfit előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, és bíróság elé állításuk mellett döntöttek. A Tamási Járásbíróság mindkettőjüket 1 év 8 hónapra próbára bocsátotta.

Nyitókép: police.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018