eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Turisztikai vonzerő: eufória 50 Celsius-fokban

A többség menekül előle, egyesek a Halál-völgybe kirándulnak az akár 51 Celsius-fokos forróságért - de mit csinálnak ott?

A tikkasztó hőséggel együtt az európai turisták is megérkeztek a kaliforniai Death Valleybe (Halál-völgy), hogy emberpróbáló kalandban legyen részük az Egyesült Államok legforróbb vidékén.

A hétvégén 51 Celsius-fokot mutattak a hőmérők a Death Valley Nemzeti Parkban és a hőmérséklet várhatóan tovább emelkedik a hét közepéig az Egyesült Államok délnyugati részén.

A szélsőséges forróság a helyieket arra sarkallja, hogy az épületekben keressenek menedéket a perzselő napsütés elől, a turisták egy része azonban alig várja, hogy nekivágjon a Föld egyik legforróbb területének számító száraz, sivatagos vidéknek.

A park bejárata melletti Panamint Springs Resort üdülőben július és augusztus között indul be igazán a szezon. Az éttermet, benzinkutat és kempinget is magában foglaló üdülőt nyaranta elárasztják a német, francia, svéd és egyéb európai országokból érkező turisták, hogy megtapasztalják az Európában ismeretlen hőséget.

"Néhány ember úgy véli, hogy ilyen időben a szabad ég alatt tartózkodni szenvedés. Mások azonban egészen eufórikus állapotba kerülnek tőle" - mondta Ed Carreon Los Angeles-i fotográfus, aki maga is rendszeresen felkeresi a parkot a nyári hónapokban.

A Halál-völgyben az éves csapadékmennyiség kevesebb mint 50 milliméter, mivel a völgyet az óceán felől övező hegyláncok feltartóztatják a nedves légtömegeket. Az 1994-ben nemzeti parkká nyilvánított terület változatos geológiai múltjának köszönhetően különleges természeti képződményekben is páratlanul gazdag. Ezek egyike a szikladarabokkal tarkított Racetrack Playa.

A Halál-völgyből indul a világ egyik legkeményebb kihívásának tartott, 217 kilométeres Badwater ultramaratoni futóverseny, mely az Egyesült Államok legmélyebb pontjáról, a tengerszint alatt 81 méteres magasságon elterülő Badwaterből indul és a 2530 méter magas Whitney-hegy lábánál ér véget, a rajt idén július 10-én lesz. A résztvevőknek 60 óra alatt kell teljesíteniük a távot.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×