INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 17. kedd
Zsófia

futó

futóverseny

bsi

Budapest, 2009. április 19. Résztvevők futnak a 12 kilométeres táv rajtján a 24. Vivicittá városvédő futáson a főváros XIII. kerületében a Margitszigeten. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Brutális számokat produkál a futóbiznisz

Infostart

Milliárdos üzlet szervezőnek és az országnak is utcai futóversenyt rendezni.

Komoly iparág lett a futóturizmus Európa-szerte, de a magyar számok a csehekéivel együtt kiemelkednek a mezőnyből - olvasható ki a Világgazdaság összeállításából.

A magyar adatokban elmerülve a lap azt írja, tíz év alatt háromszorosára nőtt az ideérkező futóturisták száma; tavaly már csaknem 25 ezer külföldi vett részt ilyen hazai szervezésű eseményen, szinte valamennyien a három nagy budapesti futóversenyre, a tavaszi Vivicittára, a nyár eleji Wizz Air Budapest Félmaratonra és az ősz közepi Spar Maratonra érkeztek.

A növekedés nem csak a létszámban látszik meg, lecsapódik az itt eltöltött vendégéjszakákban és a futóturizmus generálta költésekben is: az előbbi 2018-ban meghaladta a 80 ezret, az utóbbi pedig a négymilliárd forintot.

Ezeken a sorokon a 2007-es bázisévben 21 ezer vendégéjszaka és 600 millió forint keletkezett.

Kocsis Árpád, a versenyeket szervező BSI ügyvezetője a lapnak elmondta, Csehországgal nagy versenyben van hazánk, évente mintegy ezer futóversenyt rendeznek nálunk, nagyjából 150 hivatalos futóklub létezik, és a felmérések szerint 850 ezer magyar fut rendszeresen.

A nagy budapesti versenyeken 80 ezer nevező volt tavaly, ebből csak a Sparon 33 ezren futottak.

Nagyobb esemény még a nemrég zajlott UltraBalaton, de a futóversenyek elsöprő többsége pár száz fős.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018