eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Társkereső oldalakon csalta lépre áldozatait

Társkereső oldalakon csalta lépre áldozatait

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség többrendbeli üzletszerű csalás bűntette miatt vádat emelt egy bugaci férfivel szemben, aki társkereső oldalakon megismert nőismerőseit csalárd módon becsapta és megkárosította - számolt be a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Nyolc nő esett áldozatul annak a 45 éves bugaci férfinek, aki 2014 februárja és 2016 augusztusa között internetes társkereső oldalakon főként Kecskemét környéki nőkkel ismerkedett meg, majd tőlük különböző kitalált történetekkel több százezer, de volt, hogy több millió forintot csalt ki.

A férfi az áldozataitól megszerzett pénzeket rendszeres jövedelmi forrásnak tekintette és felélte.

Több áldozatával személyesen soha nem találkozott.

A csaló férfinek munkája, jövedelme nem volt, a csalárd módon megszerzett pénzek visszafizetésére lehetősége sem lett volna, de az egyébként sem állt szándékában.

Egy szolnoki áldozatával mintegy négy évig állt kapcsolatban a vádlott úgy, hogy csak telefonon és interneten tartották a kapcsolatot, személyesen soha nem találkoztak.

Ennek ellenére a nőtől rendszeresen kért kölcsön különféle ürüggyel pénzt: így azzal, hogy cége eladásakor nem kapta meg a vételárat vagy a bankban lévő 23 millió forintjára az adóhatóság rátette az inkasszót, pedig arra nagy szüksége lenne, de előfordult, hogy gyermeke műtétjére kért és kapott kölcsön.

A sértett 59 alkalommal, összesen 6,3 millió forintot fizetett be, illetve utalt át a csaló bankszámlájára, a folyamatos ígérgetés ellenére a pénzt nem kapta vissza azóta sem.

Lajosmizsei áldozatával létesített kapcsolatának öt hónapja alatt a férfi több mint 1 millió forintot szerzett meg, hol adótartozásra, hol ügyvédre hivatkozva. A nő bizalmába férkőzve még arra is rávette őt, hogy gyorskölcsönt vegyen fel, annak összegét adja át neki azzal, hogy majd a részleteket a férfi törleszteni fogja. Ez utóbbi azonban csupán ígéret maradt és a sértett kénytelen fizetni a havi részleteket azóta is.

A csaló férfi a lebukását megelőző utolsó alkalommal, 2016 nyarán magánpraxist folytató belgyógyásznak adta ki magát és arra hivatkozva, hogy ezzel kapcsolatban megbírságolták, 250 ezer forintot kért előző nap megismert áldozatától. Mivel a nő csak 200 ezer forintot tudott neki átadni, odaadta a vádlottnak a bankkártyáját is, hogy a hiányzó 50 ezer forintot levegye. Megtetszett azonban a férfinek a nő laptopja is és azt is kicsalta tőle azzal az ígérettel, hogy két napon belül a pénzzel együtt visszaadja. A csaló a laptop és a bankkártya felhasználásával a sértett tudta nélkül interneten mobiltelefonokat is vásárolt több mint 500 ezer forint értékben, így egy nap alatt összesen mintegy 800.000,- Ft kárt okozott a nőnek.

Az ügyészség a férfit többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, amely miatt a bűnhalmazatra figyelemmel

akár 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetést indítványozott és azt, hogy a korábbi két, felfüggesztett börtönbüntetésének utólagos végrehajtását is rendelje el a bíróság.

A büntetett előéletű vádlott jelenleg is előzetes letartóztatásban van, ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×