eur:
386.93
usd:
355.97
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Most derült ki: kisfiú volt az 1700 éves egyiptomi gyermekmúmia

Sikerült végre megállapítani a nemét annak az ezerhétszáz éves gyermekmúmiának, amelyet a cambridge-i Addenbrooke's Kórház radiológusai vizsgálnak - a pólyák egy kisfiút rejtenek, aki halála előtt koponya- és kulcscsonttörést szenvedett.

A múmiát az essexi Safron Walden Múzeum őrzi, amely 1878-ban vásárolta egy magángyűjtőtől. Korábban már megröntgenezték a Kr.u. 350 táján elhunyt gyermek földi maradványait, a felvételek alapján a radiológusok úgy vélték, hogy az elhunyt egy nyolc év körüli fiú - olvasható a Cambridge First online kiadásában.

A közelmúltban viszont Christina Riggs, a Kelet-angliai Egyetem régésze arra a következtetésre jutott, hogy a festett pólyák olyanok, amilyeneket a Kr.u. IV. században a thébai balzsamozók női halottak esetében alkalmaztak.

Halina Szutowicz neuroradiológus-főorvos szerint a gyereknek még megvannak a tejfogai, így nem lehet több öt-hat évesnél. A medence felvételei alapján a radiológusok úgy vélik, hogy fiúról van szó.

A vizsgálatok egy esetleges gyilkosságot is felderítettek: a felvételeken látható koponya- és kulcscsonttörés okozhatták a gyermek halálát.

Címlapról ajánljuk
Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Miközben az amerikaiak továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy fegyvereiket csak Ukrajna megszállt részein vethetik be orosz erők ellen, egy ukrán katona a The Telegraph-nak arról beszélt, hogy az ukrán seregek frusztráltak amiatt, hogy tétlenül kell nézniük Vlagyimir Putyin katonáinak felsorakozását a határövezet orosz oldalán, és így Harkiv el fog esni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×