INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Margaret Thatcher halálhíre igaz, de mégsem

InfoRádió / MTI
"Thatcher meghalt" - állt abban az sms-üzenetben, amely kisebb politikai bonyodalmakhoz vezetett Kanadában a Vasladyként emlegetett egykori brit miniszterelnök asszony állítólagos halálhíre kapcsán. Csütörtökre kiderült: a hírnek volt némi alapja, de ennek vajmi kevés köze van a politikushoz.

A hír a kanadai katonacsaládok tiszteletére adott fogadáson rengette meg az összegyűlt konzervatív politikusokat, akik mobilkészülékeiken és blackberryjükön kapták kézhez a lesújtó beszámolót. A tanácsadók rögtön össze is sereglettek, hogy reagálást fogalmazzanak meg.

A kanadai miniszterelnök irodája telefonált a Buckingham-palotába és a brit kormányfő hivatalába, hogy megerősítést nyerjen a halálhír - a britek azonban értetlenül álltak a tengerentúli hívás előtt.

A zavarodottság közepette azonban kiderült: az üzenetet John Baird közlekedési miniszter írta torontói otthonából a fogadáson résztvevő egyik vendég mobiljára. Baird azonban csak azt akarta közölni, hogy Margaret Thatcherről elnevezett 16 éves cirmos macskája elpusztult. Az sms fogadója azonban félreértette a hírt és továbbította a többieknek.

A címlapról ajánljuk