eur:
387.95
usd:
360.08
bux:
69208.17
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mérgező anyagok ide vagy oda, még mindig a szoptatás a legegészségesebb

Sok kismamát elbizonytalanítottak a hírek, amelyek szerint kutatók mérgező anyagokat találtak az anyatejben, ám egy összesített elemzésből kiderül, hogy a szoptatásnak még így is jóval több az előnye, mint a hátránya.

A kutatók két holland és egy német kutatás eredményeit vizsgálták meg. Az elsőben a szakértők 418 csecsemőt figyeltek meg, akiknek felét édesanyjuk anyatejjel, a többieket tápszerrel táplálra. A másodikban 38 baba és mama vett részt, akikről a kutatók feltételezték, hogy dioxinszennyezésnek voltak kitéve, míg a harmadik jelentés 232 gyermekről és nőről szólt, akik bizonyosan érintkeztek dioxinnal a szülés előtt.

A vizsgálatok apró eltéréseket mutattak ki az utóbbi csoportba tartozó csecsemőknél: enyhe pajzsmirigy-túlműködést és alacsonyabb vérlemezkeszámot figyeltek meg. A kutatók igyekeztek megnyugtatni az anyukákat: úgy találták, hogy ezek a különbségek nincsenek hatással a kicsik egészségére és fejlődésére. Hangsúlyozták, hogy a mért értékek nem voltak abnormálisak.

Ugyanakkor azoknál a gyerekeknél, akik anyatejen nevelkedtek, sokkal jobb mentális fejlődési mutatókat regisztráltak a szakértők előbb hét, majd 18 hónapos korukban.

"A helyzet nem olyan, hogy azt kell mondanunk az embereknek: a szoptatás problémákat okozhat. Erre nincs bizonyíték, sőt, épp az ellenkezője igaz - mondta Cheston M. Berlin, a Hershey Children's Hospital gyermekgyógyász-szakértője. - Az anyatej a születéstől a gyermek egyéves koráig a legjobb táplálék különleges összetétele miatt."

A mostani jelentés azért is fontos, mert a közelmúltban sok anyában felvetődött: nem tesz-e rosszat a gyermekének azzal, ha anyatejjel táplálja, amelyben akár mérgező anyagok is előfordulhatnak.

A cikket közlő Breastfeeding Medicine című orvosi szaklap szerkesztője, Ruth Lawrence figyelmeztetett: óvatosan kell bánni az ilyen kényes témákkal, mivel azokat könnyen félre lehet magyarázni. Megjegyezte: a csecsemőtápszerekhez adott csapvízben is lehetnek szennyező anyagok.

"A babáknak enniük kell, a kutatásokból pedig újra és újra megerősítést nyer, hogy az anyatejjel táplált csecsemők számos szempontból egészségesebbek, mint a tápszeren nevelkedők" - fűzte hozzá Judy LaKind kockázatelemző specialista, a cikk egyik szerzője.

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×