eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Háborúban a katonák és a jegesmedvék

Háborúság bontakozott ki az őslakos jegesmedvék és a helyőrség katonái között a Jeges-tengeren lévő Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoport Déli-szigetén, illetve a jegesmedvék miatt a katonák és a moszkvai környezetvédelmi hatóság között.

Arrafelé már 50 éve nem vadásznak a védett jegesmedvére, ezért a populáció létszáma ötezer felett jár: felágaskodva termetük eléri a három métert, némely foguk tíz centiméteres, a karmaikról nem is szólva.

A hideg beálltával a szőrmés sereg a Déli-szigeten verődik össze, és tavaly novemberben rákapott a garnizon hulladékaira, amelyekben mindig akad egy-két jó falat.

Hiába kergették el őket a katonák, mindig visszatértek, ám végül feladták, de akkor meg egy távolabbi lakóházat vettek birtokba, és nem reagáltak a figyelmeztető lövésekre. Tavasszal aztán bocsokkal kerültek elő az épületből.

És rákaptak a "konzervre": az elhaladó autókat kergették némi élelem reményében. A helyőrségben veszélyessé vált kimenni a házakból, mostanra a jegesmedvék már a helyőrségi óvodát és iskolát ostromolják.

A helyőrség parancsnokának elfogyott a türelme: parancsot adott, hogy lőjenek a medvékre, ha azok támadnak. A parancsot elküldte Moszkvába, a környezetvédelmi hatóságnak, jóváhagyás céljából.

Az meg azt üzente, hogy a parancsot vissza kell vonni, de javasolta a helyi részlegének, hogy az idei költségvetésből kérjen pénzt a medvék távoltartását szolgáló műszaki eszközökre. Az ostromlott helyőrségnek pedig ajánlotta, hogy használjanak gumilövedékeket, továbbá építsenek árammal feltöltött kerítést.

A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint sokkal jobb lenne, ha a környezetvédelmi illetékesek nem javaslatokat, hanem például szakértőket és megfelelő műszaki eszközöket küldenének, nehogy a jegesmedvék kárt tegyenek valakiben, míg a katonák beszerzik a gumilövedékeket....

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×