INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Háborúban a katonák és a jegesmedvék

InfoRádió / MTI
Háborúság bontakozott ki az őslakos jegesmedvék és a helyőrség katonái között a Jeges-tengeren lévő Novaja Zemlja (Új Föld) szigetcsoport Déli-szigetén, illetve a jegesmedvék miatt a katonák és a moszkvai környezetvédelmi hatóság között.

Arrafelé már 50 éve nem vadásznak a védett jegesmedvére, ezért a populáció létszáma ötezer felett jár: felágaskodva termetük eléri a három métert, némely foguk tíz centiméteres, a karmaikról nem is szólva.

A hideg beálltával a szőrmés sereg a Déli-szigeten verődik össze, és tavaly novemberben rákapott a garnizon hulladékaira, amelyekben mindig akad egy-két jó falat.

Hiába kergették el őket a katonák, mindig visszatértek, ám végül feladták, de akkor meg egy távolabbi lakóházat vettek birtokba, és nem reagáltak a figyelmeztető lövésekre. Tavasszal aztán bocsokkal kerültek elő az épületből.

És rákaptak a "konzervre": az elhaladó autókat kergették némi élelem reményében. A helyőrségben veszélyessé vált kimenni a házakból, mostanra a jegesmedvék már a helyőrségi óvodát és iskolát ostromolják.

A helyőrség parancsnokának elfogyott a türelme: parancsot adott, hogy lőjenek a medvékre, ha azok támadnak. A parancsot elküldte Moszkvába, a környezetvédelmi hatóságnak, jóváhagyás céljából.

Az meg azt üzente, hogy a parancsot vissza kell vonni, de javasolta a helyi részlegének, hogy az idei költségvetésből kérjen pénzt a medvék távoltartását szolgáló műszaki eszközökre. Az ostromlott helyőrségnek pedig ajánlotta, hogy használjanak gumilövedékeket, továbbá építsenek árammal feltöltött kerítést.

A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint sokkal jobb lenne, ha a környezetvédelmi illetékesek nem javaslatokat, hanem például szakértőket és megfelelő műszaki eszközöket küldenének, nehogy a jegesmedvék kárt tegyenek valakiben, míg a katonák beszerzik a gumilövedékeket....

A címlapról ajánljuk