INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Megbüntették a kórházat, ahol kishíján megölték a filmsztár ikreit

Infostart / InfoRádió
Megbüntette az illetékes hatóság az egyik Los Angeles-i kórházat, amiért az intézményben tavaly novemberben három újszülöttnek az előírt véralvadásgátló-adag sokszorosát adták be.

A kaliforniai közegészségügyi hivatal 25 ezer dolláros büntetés megfizetésére kötelezte a Cedars-Sinai Egészségügyi Központot és tíz másik kórházat, mivel azokban olyan szabálytalanságok történtek, amelyek a betegeik egészségének súlyos károsodását vagy halálát okozhatták.

A Cedars-Sinai kórház azért kapott büntetést, mert ott tavaly novemberben három újszülöttnek az előírtnál sokkal nagyobb dózisban adtak be véralvadásgátló gyógyszert. Két alkalmazott figyelmetlensége okozott kis híján tragédiát: egyikük rossz helyre tette a véralvadásgátlót, az ápolónő pedig nem ellenőrizte a címkét, mielőtt beadta volna a szert a gyerekeknek.

A hiba a legnagyobb bajt a filmsztár, Dennis Quaid ikreinél okozta, ők tíz egység helyett véletlenül tízezret, azaz az előírt adag ezerszeresét kapták; a kicsiket napokig az intenzív osztályon kellett kezelni. A kórház azóta bocsánatot kért a szülőktől, és bejelentette: megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne történhessen meg.

Az intézmény szóvivője azt is közölte, hogy annak vezetése mindvégig együttműködött a hatóságokkal, és megfizeti majd a kiszabott büntetést.

Dennis Quaid és felesége, Kimberly Buffington még novemberben pert indított az ügyben, ám nem a kórház, hanem a véralvadásgátló gyógyszer gyártója ellen: a házaspár 50 ezer dolláros anyagi kártérítést követel a Baxter Healthcare Corporationtől. Gondatlansággal vádolják a céget, amely a két különböző koncentrációjú gyógyszert azonos színű csomagolásban forgalmazza.

A címlapról ajánljuk