eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az MSZP kockáztathatja parlamentbe jutást az újabb visszalépésekkel

Az MSZP kockáztathatja parlamentbe jutást az újabb visszalépésekkel

Választási együttműködésről tárgyal az MSZP-Párbeszéd és az LMP. Az esetleges újabb visszalépések azt eredményeznék, hogy az MSZP-nek még kevesebb egyéni kerületből kellene összegyűjtenie a parlamenti küszöb átlépéséhez elégséges szavazatot, pedig ez már az LMP-vel való együttműködés nélkül is kihívás a szocialisták számára.

Az MSZP a Párbeszéddel kötött szövetség eredményeként kockázatot kénytelen vállalni, hiszen így minimum 10 százalékos támogatottságot kell szerezniük a választáson a parlamentbe jutáshoz – vélekedett Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. Meglehet az MSZP-Párbeszédnek a 10 százalékos közös listás határ, ugyanakkor azért kétségtelenül ez egy kockázatos vállalkozás – fogalmazott a politikai elemző.

Még kritikusabbá válhat a szocialisták helyzete az LMP-vel tervezett megállapodás eredményeként. Legkésőbb március 15-ig ugyanis meg akar egyezni a választási együttműködésről az MSZP-Párbeszéd és az LMP - tudta meg az InfoRádió.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatóján korábban azt mondta: mostantól van értelme arról beszélni, hogy hol van olyan ellenzéki jelölt, aki megszorongathatja a kormánypártokat. Az LMP Hadházy Ákos szekszárdi körzetében Harangozó Tamás visszaléptetéséről tárgyalhat a szocialistákkal, de sajtóhírek szerint Budakeszin a DK-s Tóth Zoltán visszaléptetését szeretné elérni a párt Szél Bernadett javára. Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője a HírTv-ben azt mondta: pártja a DK-val nem akar együttműködni, legfeljebb közvetve.

Választási matekozás

Jelenleg összesen mintegy 7,9 millió magyarországi lakcímmel rendelkező szavazóval számolhatunk. 62 százalékos választási részvételi arányt feltételezve arra lehet számítani, hogy az szocialistáknak mintegy 513 ezer darab szavazatot kell összegyűjtenie abban az 58 egyéni körzetben, ahol az MSZP-Párbeszéd jelöltje indul. Arról szintén Török Gábor beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a magyar választók csak nagyon ritkán osztják meg szavazataikat, vagyis többnyire arra a pártra voksolnak listán, amelyiknek az egyéni jelöltjéhez húzták be az ikszet.

„A választó ritkán osztja meg a szavazatát, vagy nehezebben osztja meg, és szeret arra a pártra szavazni listán is, akinek a jelöltjére helyben szavaz” – hangsúlyozta az elemző.

Mindez tehát azt eredményezheti az MSZP számára, hogy az említett 58 egyéni körzetben átlagosan 20 százalékos eredményt kellene elérniük, hogy biztosan a parlamentbe kerüljenek.

A 7,9 millió magyarországi szavazópolgár mellett áprilisban 350 ezer határon túli szavazó (magyar állampolgár magyarországi lakcím nélkül) levélben leadott voksára is számítani lehet, de a papírforma szerint tőlük csekély támogatásra számíthatnak a szocialisták.

Ahol pedig független jelöltek indulnak egyéniben, ott az összes ellenzéki párt igyekszik majd "elcsípni" a listás szavazatokat.

Az MSZP számára tehát a választási szövetsége miatt eleve kockázatos helyzet tovább romolhat, ha újabb visszaléptetésekre kerül sor.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×