eur:
396.07
usd:
354.72
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Már a legfelső aszfaltréteget rakják az M44-es zárószakaszán

majdnem az összes műtárgy elkészült, az új 2x2 sávos út M5-ösről induló szakaszán.

Látványosan fest az M44-es jelenleg is épülő legnyugatibb szakasza, melynek 32,3 kilométeres egybefüggő pályája Kecskeméttől északra indul el az M5-ös autópályáról leágazva, és egészen a szentkirályi csomópontig halad (ahol is csatlakozik a Békéscsabáig vezető szakaszhoz).

A most épülő út, az M44-es nyugati befejezőszakasza, mely megteremti a közvetlen gyorsforgalmi kapcsolatot Budapest és Békéscsaba között - írja a magyarepitok.hu.

A projekt a Duna Grouphoz tartozó Hódút Építő Kft. generálkivitelezésében valósul meg az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából. A 2x2 sávos út meghatározó részén elkészült az az aszfalt kopóréteg és szeptember végére ez az arány szinte 100 százalékra fog nőni. A pálya kerítése is már több, mint 40 km hosszan elkészült, ami az összes kerítés mintegy 60 százalékát jelenti. A szalagkorlát építkezése is jól halad: a szakaszon szükséges mintegy összesen 110 kilométernyi korlátból már elkészült mintegy 60 kilométernyi.

A teljes szakaszon zajlanak az alakító földmunkák is (vagyis a rézsű- és árokhumuszolás), dolgoznak még az árokburkoláson és részűsurrantók kiépítésén is.

A Csillik pihenőben a kötőrétegig építették fel a burkolatot, a mosdóépületek is tető alatt vannak, jelenleg a gépészeti és burkolási munkák zajlanak. A pihenőt ellátó fúrt kút vízgépészeti munkájához elkészültek a gépészeti ház falai, az itt alkalmazott berendezéseket pedig októberben építik majd be.

Emellett a teljes szakaszon folyik a depóterületek rekultiválása, vagyis a föld és egyéb törmelékek ideiglenes rakodóhelyeinek felszámolása. Megszüntettek még egy vasúti átjárót is az M44-es nyomvonala mentén, a forgalmát pedig egy újonnan épített keretműtárgyon át a legközelebbi vasúti átjáróra irányították (mindez a MÁV Budapest-Szeged vonalát érinti).

A pálya 14 műtárgyából 13 készült el, augusztus végén ezekből kettőt és a rájuk vezető utakat is forgalomba helyezték. Ennek köszönhetően le tudták terelni a közúti forgalmat az M44-es főpályájáról az érintett szakaszon, így a munkavégzés is jobban tud haladni és a forgalom is biztonságosabban tud közlekedni, egymást nem zavarják.

A projekt műszaki átadásának határideje 2025 február, amit amennyiben az időjárási körülmények nem fordulnak kedvezőtlenre, tartani is fog a kivitelező - írja a portál.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 04:08
×
×
×
×