eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
fotó: obuda.hu
Nyitókép: obuda.hu

Marad a BKK felügyelőbizottságában a letartóztatásban lévő óbudai alpolgármester

Mivel nem ülésezik nyáron a Fővárosi Közgyűlés, így még jó ideig betöltheti a fontos pozíciót a vesztegetéssel gyanúsított szocialista politikus.

A múlt héten letartóztatták Óbuda MSZP-s alpolgármesterét az önkormányzatot érintő korrupciós üggyel összefüggésben. Czeglédy Gergő a gyanú szerint százmillió forint kenőpénzt vett át, az ügyében eljáró nyomozási bíró pedig elrendelte a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester egyhónapos letartóztatását.

Alpolgármesteri posztja mellett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottsági tagja, így a feladatai közé tartozik a fővárosi közlekedési közszolgáltató vállalat törvényességi ellenőrzése is. A 24.hu megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy visszahívják-e a posztról a szocialista politikust, de csak azt a választ kapta, hogy "a Fővárosi Közgyűlés nyári hónapokban nem tart ülést".

A közgyűlés tehát egyelőre biztosan nem hívja vissza a posztról Czeglédy Gergőt, függetlenül attól, hogy az alpolgármester letartóztatását meghosszabbítják-e majd 30 nap elteltével.

A korrupciós ügynek már tíz gyanúsítottja van. A Központi Nyomozó Főügyészség múlt héten több helyszínen, köztük a III. kerületi önkormányzat épületében végezett kutatást és lefoglalást. Az ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az alpolgármester mellett az egyik önkormányzati cég vezetőjét is. A gyanúsítás szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A nyomozók szerint a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

A botrány miatt a III. kerület korábbi kormánypárti polgármestere, Bús Balázs arra szólította fel a polgármestert, hogy mondjon le, a testület pedig oszlassa fel magát, mert szerinte a bizalmat csak így tudják helyreállítani.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×