eur:
390.16
usd:
356.83
bux:
72486.72
2024. július 18. csütörtök Frigyes
fotó: obuda.hu
Nyitókép: obuda.hu

Marad a BKK felügyelőbizottságában a letartóztatásban lévő óbudai alpolgármester

Mivel nem ülésezik nyáron a Fővárosi Közgyűlés, így még jó ideig betöltheti a fontos pozíciót a vesztegetéssel gyanúsított szocialista politikus.

A múlt héten letartóztatták Óbuda MSZP-s alpolgármesterét az önkormányzatot érintő korrupciós üggyel összefüggésben. Czeglédy Gergő a gyanú szerint százmillió forint kenőpénzt vett át, az ügyében eljáró nyomozási bíró pedig elrendelte a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester egyhónapos letartóztatását.

Alpolgármesteri posztja mellett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottsági tagja, így a feladatai közé tartozik a fővárosi közlekedési közszolgáltató vállalat törvényességi ellenőrzése is. A 24.hu megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy visszahívják-e a posztról a szocialista politikust, de csak azt a választ kapta, hogy "a Fővárosi Közgyűlés nyári hónapokban nem tart ülést".

A közgyűlés tehát egyelőre biztosan nem hívja vissza a posztról Czeglédy Gergőt, függetlenül attól, hogy az alpolgármester letartóztatását meghosszabbítják-e majd 30 nap elteltével.

A korrupciós ügynek már tíz gyanúsítottja van. A Központi Nyomozó Főügyészség múlt héten több helyszínen, köztük a III. kerületi önkormányzat épületében végezett kutatást és lefoglalást. Az ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az alpolgármester mellett az egyik önkormányzati cég vezetőjét is. A gyanúsítás szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A nyomozók szerint a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

A botrány miatt a III. kerület korábbi kormánypárti polgármestere, Bús Balázs arra szólította fel a polgármestert, hogy mondjon le, a testület pedig oszlassa fel magát, mert szerinte a bizalmat csak így tudják helyreállítani.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Újabb transzparencia-botrány pattant ki az Európai Bizottságnál

Újabb transzparencia-botrány pattant ki az Európai Bizottságnál

Az Európai Unió ombudsmana megállapította, hogy az Európai Bizottság jogtalanul tagadta meg a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló törvényével kapcsolatos, közérdekű dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. A szóban forgó dokumentumok a Demi Moore és Ashton Kutcher amerikai színészek által alapított gyermekvédelmi nem kormányzati szervezettel, a Thornnal folytatott megbeszélésekről készült dokumentumokra és jegyzőkönyvekre vonatkoztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 18. 08:49
×
×
×
×