eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Nyitókép: Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldala

Legkésőbb szerdán végeredménye lehet végre a főpolgármester-választásnak

Van még jogorvoslati lehetőség, az érintettek az Alkotmánybírósághoz is fordulhatnak, akkor még több mint egy hetet csúszhat a június 9-i választás eredménye.

Legkésőbb szerdán nyilvánosságra hozzák a végső döntést arról, hogy megismétlik-e a főpolgármester-választást – értesült a vg.hu. A Kúriának arról kell határoznia, hogy Karácsony Gergely indítványára megsemmisíti-e a főpolgármester-választás eredményét, egyúttal kitűzi a megismételt szavazás időpontját az egész városban, vagy Vitézy Dávid kezdeményezésére Budapest IV. és VII. kerületében ír-e ki új szavazást.

Mind a jelenlegi főpolgármester, mind kihívója a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 14-én kihirdetett végeredményét fellebbezte meg a legfőbb bírói szinten. Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal szerzett többet Vitézy Dávidnál.

A Kúria ugyanazon határidő mellett hozhat döntést a főpolgármester és a főpolgármester-jelölt javaslatáról, a kérelem elbírálásának határideje a beérkezést követő naptól számított nyolc nap, ez június 26-án, szerdán telik le.

Ha a kérelmezők közül valaki nem fogadja el a Kúria döntését a fellebbezésekről, akkor három napon belül az Alkotmánybírósághoz fordulhat, a testületnek pedig hat napja van mérlegelni. Vagyis a szélsőséges forgatókönyv szerint a június 26-án hozott kúriai döntés június 29-ig megtámadható az Alkotmánybíróságon, amely július 5-ig zárhatja le a kérdést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 21. 09:29
×
×
×
×