eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Az áradó Duna Budapesten 2024. június 7-én. A folyó tetőzése június 8-án hajnalban várható a fővárosban.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Tetőzik a Duna Budapestnél, nagyon lassú lesz az apadás - fotó

A magyarországi folyókon 826 kilométeren zajlik árvízi védekezés, a Duna ezekben az órákban tetőzik Budapestnél az alsó rakpart szintje körüli vagy azt kissé meghaladó vízállással - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szombat délben.

A Duna német és osztrák részvízgyűjtőin pénteken sem hullott számottevő eső. A legfrissebb előrejelzés vasárnaptól mutat újra csapadékosabb időjárást, azonban ez a jelenlegi árhullám levonulását jelentősen nem befolyásolja. A német, osztrák, illetve szlovák mérések és előrejelzések továbbra is nagyon lassú apadást mutatnak a Dunán.

A nagybajcsi kettős tetőzést követően a vártnál lassabban, de apadásnak indult a Duna a felső, szigetközi szakaszon. Budapesten szombaton várható tetőzés, a többi itthoni szakaszon az első fokú szintet megközelítő tetőzés várható. A főváros feletti szakaszokon a lassú apadás miatt tartósan első fok körül maradnak a vízállások.

A Duna árhullámának tetőzése Gönyű térségében jár, ahol továbbra is zajlik a védekezés az átvezényelt tiszai vízügyes kollégákkal karöltve. A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember közösen látja el a nap 24 órájában. Az árhullám tartóssága miatt fokozott figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére.

Az árvíz apadásánál is kiemelten fontos szakképzett vízügyes szakemberek jelenléte, a gátak egy ilyen hosszan elnyúló tetőzésnél átnedvesedhetnek. A szakemberek folytatják az árvízvédelmi munkálatokat a Rába, a Mura, a Dráva és a Tarna érintett szakaszain - közölte az OVF.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×