eur:
396.43
usd:
370.72
bux:
70995.02
2024. június 26. szerda János, Pál
Kémiai szúnyogirtás hidegködös eljárással Nagykanizsán 2020. augusztus 13-án éjjel.
Nyitókép: MTI/Varga György

Több budapesti kerületben is szúnyogirtás kezdődik

A héten a főváros III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerületében, illetve Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében, összesen húszezer hektáron irtják a szúnyogokat a szakemberek.

Győr-Moson-Sopron vármegyében biológiai lárvagyérítést végeznek, a kifejlett szúnyogokat célzó kémiai szúnyoggyérítésre pedig hetvenöt településen lehet számítani - közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A lakott részeken platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel dolgoznak a szakemberek. A Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, Baja és Mohács környékén alkalmazzák ezt a módszert.

A csípőszúnyogok gyérítésére használt készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban, az esti és éjszakai órákban juttatják ki a települések belterületén, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nincs hatással a beavatkozás - ismertették.

Mint írták,

meleg időben a csípőszúnyogok akár egy hét alatt is kifejlődhetnek.

Ugyanakkor minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat és sok faj számára a lakókörnyezetünkben létrejövő kisebb állóvizek jelentenek ideális élőhelyet. Márpedig egy vihar után rengeteg ilyen keletkezik a ház körül. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek szúnyoglárvák. Ezért mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×