eur:
387.24
usd:
356.84
bux:
68394.2
2024. május 23. csütörtök Dezső
Hungarian money - forint in the black wallet
Nyitókép: johan10/Getty Images

Újra lehet kérni a nyugdíj megállapítását – itt vannak a feltételek

Azok kérhetik az ismételt megállapítást a magasabb összegű ellátás folyósítása érdekében, akik korhatár előtti ellátásban részesülve dolgoztak, és nyugdíj korhatárukat elérve korhatár előtti ellátásuk ettől kezdve öregségi nyugdíjjá vált.

A 2024. évi valorizációs szorzószámok megjelenése után – amely a 2024-ben induló nyugdíjak összegét fogják meghatározni – sokakban felmerül a kérdés, hogy ezekkel, a korábbi évek szorzószámainál magasabb nyugdíjat eredményező mutatókkal lehet-e újraszámíttatni nyugellátásukat. Különösen azokat foglalkoztatja ez a kérdés, akik dolgoztak a nyugellátás mellett. A kérdésre a válasz az, hogy van ilyen lehetőség, de csak meghatározott esetben – írja az ado.hu.

Azok kérhetik az ismételt megállapítást a magasabb összegű ellátás folyósítása érdekében, akik korhatár előtti ellátásban részesülve dolgoztak, és nyugdíjkorhatárukat elérve korhatár előtti ellátásuk ettől kezdve öregségi nyugdíjjá vált.

2012 előtt többféle okból, jogcímen volt lehetőség a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjat igénybe venni (például hosszú szolgálati idő alapján előrehozott öregségi nyugdíjat, hivatásos szolgálati jogviszony alapján szolgálati nyugdíjat), és ezek az ellátások a módosuló szabályokra tekintettel 2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként kerültek tovább folyósításra az érintett személy nyugdíjkorhatára eléréséig, majd utána az ellátást változatlan összegben öregségi nyugdíjként folyósítják.

A korhatár előtti ellátások folyósítása mellett meghatározott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni, és ezzel az érintett személy szolgálati időt szerez járulék fizetése alapján.Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez, az öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását – határidő nélkül. Korábban ez a lehetőség a nyugdíj korhatár betöltését követő hat hónapon belül állt rendelkezésre.

Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ezt folyósítják, sőt a különbözet visszamenőlegesen járó összegét is folyósítani kell legfeljebb a kérelem benyújtását megelőző hat hónapra.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 13:40
×
×
×
×