eur:
383.96
usd:
353.92
bux:
68846.13
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Nyitókép: Unsplash.com

Több tilalom is életbe lép a Balatonon

Március 1-jétől kezdetét vette az általános ragadozóhal-fogási tilalom a Balatonon és vízrendszerén, április 1-jétől pedig életbe lép az úgynevezett „csónakos tilalom” is.

A tavasz beköszöntével országszerte életbe lépett a balin, a süllő, a kősüllő és a sügér fajlagos fogási tilalma a Balatonnál, a csukáé pedig már február 1. óta tart – írja a balatonihal.hu. Nemcsak megtartani tilos ezeket a halfajokat, hanem rájuk horgászni is.

Március 1. és április 30. között csalihalat, halszeletet, műcsalit bármely horgászhelyen (parton, stégen, vízi járművön, vízben állva stb.) tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani tilos – áll a szabályzatban.

Április 1-jétől életbe lép az úgynevezett „csónakos tilalom”. Eszerint a pontosan meghatározott parti sávban szabad csak vízi járműből horgászni, és onnan is csak nappal, illetve csak békés halakra. A négy, úgynevezett kíméleti területen pedig kizárólag partról szabad horgászni.

"Akinek a kikötője ezen kíméleti területeken belül helyezkedik el és úgy dönt, hogy áprilisban mégis csónakkal indulna horgászni, kérjük hogy a lehető legrövidebb úton hajózva, a felszerelését összecsomagolt állapotban tartva érje el a legközelebbi, még engedélyezett térséget ahol már szabad horgásznia, illetőleg a visszafelé úton is hasonlóképpen törekedjen a félreértések elkerülésére" – írja a szakportál.

Mivel április utolsó napja idén hétköznapra esik, a süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is április 30-án éjfélig tart, tehát a „ragadozós szezon” május 1-jén veszi kezdetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×