eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Több tilalom is életbe lép a Balatonon

Március 1-jétől kezdetét vette az általános ragadozóhal-fogási tilalom a Balatonon és vízrendszerén, április 1-jétől pedig életbe lép az úgynevezett „csónakos tilalom” is.

A tavasz beköszöntével országszerte életbe lépett a balin, a süllő, a kősüllő és a sügér fajlagos fogási tilalma a Balatonnál, a csukáé pedig már február 1. óta tart – írja a balatonihal.hu. Nemcsak megtartani tilos ezeket a halfajokat, hanem rájuk horgászni is.

Március 1. és április 30. között csalihalat, halszeletet, műcsalit bármely horgászhelyen (parton, stégen, vízi járművön, vízben állva stb.) tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani tilos – áll a szabályzatban.

Április 1-jétől életbe lép az úgynevezett „csónakos tilalom”. Eszerint a pontosan meghatározott parti sávban szabad csak vízi járműből horgászni, és onnan is csak nappal, illetve csak békés halakra. A négy, úgynevezett kíméleti területen pedig kizárólag partról szabad horgászni.

"Akinek a kikötője ezen kíméleti területeken belül helyezkedik el és úgy dönt, hogy áprilisban mégis csónakkal indulna horgászni, kérjük hogy a lehető legrövidebb úton hajózva, a felszerelését összecsomagolt állapotban tartva érje el a legközelebbi, még engedélyezett térséget ahol már szabad horgásznia, illetőleg a visszafelé úton is hasonlóképpen törekedjen a félreértések elkerülésére" – írja a szakportál.

Mivel április utolsó napja idén hétköznapra esik, a süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is április 30-án éjfélig tart, tehát a „ragadozós szezon” május 1-jén veszi kezdetét.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×