eur:
390.47
usd:
364.1
bux:
68350.44
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Tűzoltók dolgoznak a Péterfy Sándor utcai kórház és rendelőintézet előtt 2021. december 11-én, miután tűz ütött ki az épületben. Az alagsorban egy 9 négyzetméteres helyiségben használaton kívüli tárgyak gyulladtak meg. A tüzet eloltották.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Perre mennek a tűzoltók, milliókkal tartozhat nekik az állam

Heti negyven helyett negyvennyolc órát dolgoznak, de a többletet nem fizetik ki nekik.

Több száz tűzoltó készül perre a szerintük elmaradt túlórapénzekért - írja a 24.hu.

Az ügy lényege, hogy a tűzoltók többsége ma heti negyvennyolc órát dolgozik, holott Magyarországon a maximális társadalombiztosítási bejelentési idő heti negyven órának felel meg.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke elmondta: ez azt jelenti, hogy a tűzoltók lényegesen több munkáért kevesebb kompenzációban részesülnek, mint a hasonló bérekre bejelentett, normál hivatali időben dolgozó munkavállalók.

A per lehetőségét Salamon már tavaly szeptemberben felvetette. Az ügy most jutott el abba a szakaszba, hogy sikerült megtalálni azt az ügyvédi csoportot, amely vállalta az ügyet. Mostanra legalább 400-500 tűzoltó készült fel arra, hogy beadja szolgálati panaszát, bár 7000 olyan dolgozó van, akit a probléma érint.

A szakszervezet elhúzódó pereskedésre számít, és arra, hogy itthon veszíteni fognak a hatályos szabályozás miatt. Ezért arra készülnek, hogy nemzetközi fórumokra viszik majd az ügyet.

A 24.hu az ügyben megkereste a

Belügyminisztériumot is. Válaszukból kiderül, hogy a tárca álláspontja szerint a vitatott heti nyolc óra

nem túlszolgálat.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete által indított folyamatról – mint írták – tudomásuk van. A tervezett tűzoltóperek kapcsán a vitatott szolgálatszervezési kérdések vizsgálatára a Belügyminisztériumban egy munkacsoport alakult, a szakszervezet képviselőinek bevonásával vizsgálták a kérdést.

A Belügyminisztérium a 24.hu kérdésére közölte: nem tartja indokoltnak a szabályozás módosítását.

Nem ez az első eset egyébként, hogy a tűzoltók hasonló okokból indítottak peres eljárásokat, mivel korábban még a jelenleginél több, heti 54 óra volt a szolgálati idejük, ami nem harmonizált az Európai Unió ide vonatkozó szabályozásával. Ennek nyomán lett az 54-ből 48 óra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×