eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ungár Péter, az LMP társelnöke beszédet mond a párt az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésén Budapesten, a Mansfeld Péter emlékműnél 2022. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Tényleg önálló főpolgármester-jelöltet állít az LMP Budapesten

Ungár Péter párttárselnök az LMP Budapest kongresszusán keményen üzent Karácsony Gergelynek is.

Az LMP meg kívánja mutatni, hogy van másik politikai ajánlat Budapest irányítására, ehhez olyan jelöltet keres, akiről nem a párthovatartozása "ugrik be" az embereknek - erről Ungár Péter társelnök beszélt az LMP Budapest kongresszusán szombaton.

Az online közvetített rendezvényen az ellenzéki párt társelnöke kiemelte: olyan jelöltet keresnek, aki Budapestre kér felhatalmazást, aki annak a hatvan százaléknak az érdekét képviseli, akik a közösségi közlekedést használják és képes egy ciklusnál tovább gondolkodni. Aki a közösségi közlekedést bővíteni és nem ritkítani akarja, aki tudja, minden fejlesztés, ami "zöld", az jó.

Budapestnek nem felhőkarcolókra és luxuslakásokra van szüksége, hanem parkokra és szociális bérlakásokra, "és ebben nincs alku" - jelentette ki. Hozzátette: nem fognak olyan főpolgármester-jelöltet támogatni, akinek nincs tartalmi állítása.

Úgy fogalmazott: egyelőre nem nevez meg senkit, "mert nem a gombhoz varrják a kabátot", és a "várakozásnak is megvan az öröme".

Kitért arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester politikájában nem az számít, hogy mit képvisel, hanem az, hogy a Facebookon milyen módon tudja magát Orbán Viktor áldozataként beállítani. Kijelentette: az, aki az önkormányzati választás előtt pár hónappal arról beszél, hogy milyen államformára van szükség Magyarországon és köztársaságpártinak hívja az ellenzéki kollégáit, az nem biztos, hogy városvezetésre készül, hanem talán arra, hogy 2026-ban újra megméresse magát.

A budapesti ellenzéki közös listáról szólva úgy fogalmazott: a tárgyalásokat "élő ember nem tudja követni". A budapesti ellenzéki összefogásról azt mondta: mindenki el akarja játszani, hogy nagyon akarja, de valójában senki sem akarja, hogy sikerüljön.

Bírálta, hogy a diskurzus nem a tartalomról, hanem személyekről szól. Úgy fogalmazott, "minden választás népszavazás Orbán Viktorról", az ellenzék minden problémája vagy megoldása Gyurcsány Ferenc, "Karácsony az egyetlen remény".

Szerinte a "gyurcsányozások" és az "orbánozások" a gondolattalanságot fedik el, és ígéretet tett arra, hogy szakít mindezzel.

Úgy látta, a Fidesz oldalán káosz van a fővárosi politikában, a több mint 13 éve kormányzó párt senkit sem tud megnevezni a főváros irányítására. Ez azért van, mert nem lehet egyszerre a budapestieket is képviselni és minden politikai eszközt a budapestiek elleni politizálásra használni - vélekedett.

Ungár Péter az LMP-t világnézeti pártként definiálta, amely képes önmagát meghatározni. Szerinte pártja ebben egyedülálló a magyar ellenzékben.

Kiemelte: az LMP Magyarország egyetlen zöldpártja, amely számára fontosabb kérdés, hogy lebetonozzák-e a Balatont, mint az, hogy vannak-e kordonok a Karmelita kolostor körül.

Hangsúlyozta azt is: az Európai Unió nem minden jó forrása és a piac nem mindenható. Tudják továbbá, hogy a GMO veszélyes és az utolsó pillanatig fognak "az akkumulátorgyarmatosítás" ellen küzdeni - sorolta.

Szerinte felül kell emelkedni a magyar politikában uralkodó "idegesítő szellemi polgárháborún". Azt mondta: az LMP az egyetlen párt, amelyik azzal teljesen ellentétes ajánlatot tesz.

Az előző országgyűlési választás eredményét értékelve kijelentette: az akkora vereség volt, hogy onnan mindent újjá kellett építeni. Hozzátette: az LMP az egyetlen párt, amelyik levonta a 2022-es drámai kudarc tanulságát.

A többi ellenzéki pártot bírálva úgy fogalmazott: nem jelent megújulást az, ha az MTVA-székházban való alvást kordonbontásra cserélik, vagy mint a Momentum, néha rádöbbennek arra, hogy Gyurcsány Ferenc mondta az őszödi beszédet.

Hozzáfűzte: azt sem gondolják, mint a DK, hogy az az ellenzéki politika megújítása, ha arra jutnak, Orbán Viktor fontosabb, mint bármilyen közügy.

Kiemelte: őszinteségre van szükség, sokkal nagyobb út áll előttük, mint amit eddig meghaladtak, s lehet, hogy követnek el hibákat, de amit csinálnak, az legalább valamilyen, és ez ma Magyarországon nem kevés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×