eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Republikon éves felmérés - Határozottan nem csak a bizonytalanok tábora növekedett idén

A 2023-as év a pártok támogatottsága szempontjából nem hozott jelentős változásokat - vélekedett az InfoRádióban Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója éves felmérésüket összegezve. Novemberre a kormánypártok támogatottsága csökkent, de így is magabiztosan vezetik a népszerűségi versenyt. Ugyanakkor legalább annyi bizonytalan szavazó van, mint kormánypárti.

2023-ban nem volt nagy változás a pártok népszerűségében a Republikon Intézet éves elemzése szerint, kisebbek viszont igen - Schlanger Márton, az intézet vezető elemzője szerint.

"A Fidesz-KDNP támogatottsága 2023-ban általánosságban csökkent, ami nem meglepő, mert nehéz évük volt a magyaroknak, ami a kormánypártok támogatottságán eléggé ki tud ütközni. A következő hónapokban, a választásokhoz közeledve meglátjuk, hogy visszapattan-e a kormányerők népszerűsége, ez egyébként meg szokott történni" - magyarázta.

"Kutyák", Mi Hazánk...

De ez csak az egyik dolog. A másik, hogy az ellenzéket tekintve nagyon kevés változás állt be, szinte minden párt "az egy évvel ezelőtti szintet hozza".

"A Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében lehet megfigyelni nagyobb növekedést, a mi felméréseinkben jól szerepeltek idén, korábban ez nem volt jellemző, parlamenti küszöb fölött van már a párt több hónapja. Azt majd meglátjuk, hogy a 2024-es választáson mennyire tudják szavazattá konvertálni, náluk eléggé kritikus, hogy bár sok támogatójuk van, kevesebb szavazójuk."

Az elemzés alapján azt is kijelentette, több a bizonytalan szavazó, mint a Fidesz-párti, "ők a legnépesebb csoport".

"Ez szintén nem meglepő, hiszen általában az önkormányzati és EP-választáson azért alacsonyabb a részvétel, és nem biztos, hogy pont jövőre fognak pártot találni a bizonytalan szavazók" - mutatott rá Schlanger Márton.

A Mi Hazánkkal kapcsolatban kijelentette, a párt nem erősödött, csak egy hullámvölgy után visszaállhatott az egy évvel ezelőtti szintre.

Mi számít most?

A népszerűséget mozgathatja ezekben a hónapokban szerinte a választási törvény módosítása, de alapvető kiábrándultságot érzékel a Republikon Intézet országos szinten az év egészét tekintve.

Ennek ellenére "nem nagyon áll le a kampánygépezet egyik oldalon sem", más kérdés, hogy ez mennyire sikeres.

"Egyfelől a pártok támogatásán nem látszik meg nagyon semmi, egyedül tényleg a Kutyapárt ugrott ki, mindenki más veszített valamennyit. De ha azt vesszük, hogy a pártok nagyjából ellenkampányt folytatnak, azt is mondhatnánk, hogy sikeresek, hiszen mindenki népszerűtlenebb lett" - összegzett Schlanger Márton, a Republikon Intézet vezető elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×