eur:
389.64
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
fotó: Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesület 19139410-1-20
Nyitókép: Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesület 19139410-1-20

Hihetetlenül sok házi kedvenc kerül veszélybe - figyelmeztetnek a szakértők

A tűzijátékok miatt minden évben nagyjából ezer állat szökik el otthonról és jelentős részük soha nem is kerül elő.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője a Blikknek adott interjújában elmondta: csak hozzájuk minden szilveszterkor nagyjából ezer állat eltűnését jelentik be, amelyek 98 százaléka kutya, a többi macska, illetve ritkán vadállatok. De ez csak a jéghegy csúcsa szerinte, ugyanis komoly probléma, hogy a kutyáknak csak körülbelül 60 százaléka jut haza, a többiek pedig vagy nem kerülnek elő, vagy a gazdit nem sikerül azonosítani chip hiányában.

Azt tanácsolja, hogy a tűzijátéktól félő háziállatok tulajdonosai már este 6 órától húzzák be a függönyöket, majd próbálják meg elterelni a kedvencünk figyelmét. Kapcsolhatnak lámpát, mehet a tévé vagy szólhat zene. Sokat segít, ha a késő estéhez közeledve játszanak vele, hogy arra figyeljen, ami bent történik.

A szakember szerint szilveszter napján érdemes már 17 óra felé befejezni az egészségügyi sétát. Az ezt megelőző napokban már korábbra hozhatjuk ennek az idejét, hogy megszokják: előbb viszik le őket, majd utána hosszabb ideig nem.

Pintér Attila tanácsa szerint a kedvencek kímélése érdekében adható nekik az állatorvosnál beszerezhető nyugtató, amely természetes alapú, nem okoz függőséget. Állattól függ, hogy használnak-e a párologtatók vagy a "nyugiruhák".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×