eur:
394.1
usd:
363.67
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Smiling man lying on the couch and shopping online with credit card and laptop
Nyitókép: filadendron/Getty Images

"Visszautasíthatatlan ajánlatokkal" bombáznak, hogy mindenünket elvegyék – intelmek a banki szakértőtől

A klasszikus adathalász csalások mellett az utóbbi években előtérbe kerültek a pszichológiai manipuláláson alapuló visszaélések az online térben, az adventi időszakban pedig különösen sok a csalási kísérlet – mondta az InfoRádióban Sonjic László, az OTP Bank Informatikai és Bankbiztonsági Igazgatóságának vezető tanácsadója.

Az emberek 90 százaléka tisztában van azzal, hogy rengeteg online csalás, veszély van az online térben, 80 százalékuk pedig néhány alapszabállyal is tisztában van, viszont 50 százalékuk nem nagyon figyel oda, illetve ezek az ügyfelek a kényelem és a praktikus fizetési szokások lehetőségét nem hajlandók feladni a biztonságért – figyelmeztetett az InfoRádióban Sonjic László, az OTP Bank Informatikai és Bankbiztonsági Igazgatóságának vezető tanácsadója.

A szakember ajánlása szerint a következőket véssünk az eszünkbe:

  • ellenőrizzük le a webshopot, sok az álweboldal
  • sok az olyan link, amely csaló felületekre navigál minket
  • a leggyakrabban használt weboldalakat könyvjelzőről vagy saját applikációból nyissuk meg
  • az oldalakon mindig lennie kell ügyfélszolgálati elérhetőségnek, panaszkezelésnek
  • fizetési adatokat ne adjunk meg gyanús, "tovább navigált" felületeken

Sokszor előfordul, hogy kecsegtető ajánlat vagy nyereményjátékra történő felhívás érkezik, ilyen esetekben is mindig érdemes gyanút fogni.

"A kirívóan akciós ajánlat mindig legyen gyanús, illetve a nagy értékű nyeremény elérésével való kecsegtetés. De a nyereményjátéknak van egy nagyon fontos feltétele, hogy arra előzetesen jelentkezzünk. Ha úgy találtak meg minket, hogy nyertünk, és előzetesen nem jelentkeztünk a játékra, biztos, hogy csalókkal állunk szemben" – húzta alá Sonjic László.

A 70-80 százalékos kedvezményt ajánló felületek pedig – mint folytatta – rendszeresen irányítják az embereket olyan helyekre, ahol "már csak meg kell adni" a fizetési, illetve bankkártyaadatokat, ám ezzel a megtévesztéssel az elkövetők az adatok birtokába jutnak, el tudják tulajdonítani a bankkártyán, illetve a számlán lévő összeget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×