eur:
391.04
usd:
366.2
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: CSBM/Förster Tamás

"Hihetetlen nagy társadalmi összefogást sikerült megteremteniük"

Az önkénteség közös érték, mert általa szebb és jobb lesz a világ - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára az önkéntesség világnapja alkalmából tartott díjátadón kedden, Budapesten.

Nagy-Vargha Zsófia a Családbarát Magyarország Központ (CSBM) által alapított Önként Jöttem díj átadóján úgy fogalmazott, valószínűleg nem véletlen, hogy az önkéntesség világnapja az adventi időszakra esik, hiszen a négy adventi gyertya a hit, a remény, az öröm és a szeretet jelképe, és ugyanezek a mozgatórugói az önkéntességnek is.

Az önkéntes tanúbizonyságot tesz arról, hogy önzetlen, a tettek embere, és fontos számára a társadalmi felelősségvállalás is, munkájával pedig nem csak a közvetlen környezetét, hanem akár az egész világot is meg tudja változtatni

– hangoztatta a helyettes államtitkár.

Nagy-Vargha Zsófia azt mondta, hogy a kormány évek óta támogatja az önkéntességet, a hozzá kapcsolódó tevékenységeket és civil szervezeteket. Készülőben van egy kutatás az önkéntességről, és ahhoz kapcsolódóan az önkéntesstratégia kidolgozása, valamint jövőre az egyetemeken is szeretnék „láthatóbbá tenni” az önkéntességet – közölte.

A helyettes államtitkár az idei nyertes Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány tevékenységét hiánypótlónak nevezte, mert a gyerekek mellett igyekeznek könnyíteni a szülők szociális és pszichés terhein is.

Szuromi-Kovács Ágnes, a CSBM ügyvezetője kiemelte, az önkéntesség a társadalom egyik motorja, az önkéntesek önzetlensége pedig megfizethetetlen érték. Ezért alapították meg 2016-ban az Önként Jöttem díjat, amelyet a legalább egy éve működő, anyagi ellenszolgáltatás nélkül társadalmilag hasznos munkát végző szervezetek kaphatnak meg – ismertette.

CSBM/Förster Tamás
CSBM/Förster Tamás

Szuromi-Kovács Ágnes beszámolt arról, hogy idén a lakosság 35 szervezetet jelölt a díjra, amelyek közül négyet választott ki a szakmai zsűri, ezekre szavazhatott a közönség. A beérkezett több mint hatezer szavazatból négyezret kapott a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány.

Varga Gábor, a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány alapító elnöke arról beszélt, egy társadalmat az minősít, hogyan gondoskodik az elesettjeiről. A sérült gyerekek nagy mértékben a társadalom támogatására utaltak, az alapítvány pedig az évek során rengeteg segítséget kapott az önkéntesektől, „hihetetlen nagy társadalmi összefogást sikerült megteremteniük” – mondta az elnök.

CSBM/Förster Tamás
CSBM/Förster Tamás

A Fellegajtó Nyitogatók Alapítványt 2014-ben indította útjára Varga Gábor, aki halmozottan sérült kisfiát egyedül nevelve segíteni szeretett volna a hasonló nehézségekkel küzdő gyerekeknek és szüleiknek különböző programok szervezésével, közösségteremtéssel. 2019-ben elindították a Fellegvár Napközit, amelyben jelenleg tíz súlyosan halmozottan sérült gyerekről gondoskodnak, valamint komplex mozgás- és gyógypedagógia fejlesztéseket biztosítanak.

Az ENSZ Közgyűlése 1985-ben foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását. Magyarországon 2005 óta törvény szabályozza az önkéntes közérdekű tevékenységet.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×