eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
A beaver standing on top of its dam.
Nyitókép: Troy Harrison/Getty Images

Felsírnak az állatvédők, százával lőhetik ki a hódokat Magyarországon

Engedélyezték a vízfolyások mentén károkat okozó, veszélyhelyzetet teremtő elszaporodott eurázsiai hódállomány gyérítését.

"Az állományszabályozás keretében a jelen engedély alapján, annak érvényességi idején belül összesen maximum 600 példány eurázsiai hód (Castor fiber) egyed ejthető el " - áll abban a határozatban, amelyet a Györ-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal tett közzé nemrég.

A hvg.hu ír arról, hogy a határozat szerint a kormányhivatal "az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérelmére az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében álló és a Kormányhivatal illetékességi területén található vízfolyások mentén károkat okozó, illetve veszélyhelyzetet teremtő elszaporodott eurázsiai hódállomány csapdázással és lőfegyverrel történő gyérítését engedélyezi".

Mindez azért érdekes, mert 100 évvel ezelőt szinte kiírtották a hódokat Európában, azóta viszont védett állatt lett, és így elszaporodott.

A kisalfold.hu pedig arról ír, hogy "az illetékes vadásztársaságok tagjai, a saját vadászterületük határain belül a Hanság területén legfeljebb 200, a Szigetközben legfeljebb 160 egyedet lőhetnek ki, de ólomsörét használata tilos. Nem engedélyezik azt sem, hogy az elejtett példányokat eladják, elcseréljék, vagy kivigyék az országból".

Az engedély feljogosítja az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot az állami tulajdonú védműveken a 2024. évben elrendelt védelmi készültség időszakában engedélyezett "amennyiben az valóban életvédelmi okokból szükséges, a hódok által használt várak, járatok azonnali elbontására, betömedékelésére, valamint a hódok által épített gátak elbontására" is.

Csak vadász

A vadászást itt is pontosítják: "az elejtés akkor feltétlenül szükség szerinti, ha a védelemvezető közérdekű életvédelmi, baleset-megelőzési, vagyonvédelmi okból vagy egyéb veszélyhelyzet megelőzése érdekében azt indokoltnak ítéli meg", de azt csak vadász teheti meg.

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×