eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Rekordközeli eredmény az ország legnagyobb élelmiszergyűjtésén

Összesen 342 ezer kiló felajánlás érkezett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétvégi akcióján.

Az ország 356 áruházban három napon át zajlott kampány minden percében 219 kiló adományt adtak össze a vásárlók. A tavalyi visszaesés után ismét kimagasló eredmény született a karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtésen: 42 százalékkal több felajánlás érkezett idén, ezzel sikerült megközelíteni a 2021-ben elért 348 ezer kilós rekordot is.

A kimagasló számokhoz a 6500 közreműködő önkéntes munkája mellett az is hozzájárult, hogy ezúttal 30-cal több helyen volt gyűjtés, illetve hogy az adományozást idén nem nehezítették ársapkák és mennyiségi korlátozások. Így ismét a liszt és a cukor voltak a leggyakrabban felajánlott termékek.

Az adományokból az Élelmiszerbank 68 ezer élelmiszercsomagot tud összeállítani és nélkülözőkhöz juttatni.

„Tizennyolcadszor szerveztünk idén karácsonyi adománygyűjtő akciót, de a mai napig minden egyes alkalommal meghatódunk az emberek segítőkészségén. Azok is sokan támogatnak ilyenkor, akik láthatón maguk is segítségre szorulnának. Köszönjük az összefogást minden adományozónak, valamint a partnereinknek és önkénteseinknek is” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

A legtöbb felajánlás idén is Budapesten és Pest vármegyében érkezett, ebben a térségben található ugyanis a legtöbb áruház. A rangsorban utánuk Komárom-Esztergom, Vas, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék következnek. Az átadott termékek között a liszt volt a legnépszerűbb 20 százalékkal, de cukorból, tésztából, étolajból és rizsből is több tízezer kiló érkezett. Eközben csökkent a tartós tej, a konzervek és a bébiételek mennyisége.

A támogatók biztosak lehetnek benne, hogy az adományaikkal a helyben élőket segítették. Az összegyűjtött élelmiszereket ugyanis az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben. Főként idős emberek, nagycsaládosok, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjai, fogyatékkal élő emberek, hajléktalanok és az ország legelmaradottabb településein lakók részesülnek majd a 3-5 kilogrammos csomagokból.

Az adományok megoszlása még enyhén módosulni fog, az adománygyűjtés ugyanis online felületeken tovább folytatódik.

Az Élelmiszerbank az év utolsó két hónapjában összesen 500 ezer adománycsomagot szeretne rászorulókhoz juttatni, amit elsősorban a kereskedőktől mentett, lejáratközeli és csomagolási hibás termékek összegyűjtésével tudnak biztosítani. A napi szintű élelmiszermentéshez is várják önkéntesek jelentkezését, valamint jószándékú magánszemélyek és vállalatok támogatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×