eur:
394.06
usd:
363.51
bux:
66169.03
2024. március 4. hétfő Kázmér
Insomnia people and mobile addiction concepts.
Nyitókép: Boy_Anupong / Getty

Evés, ivás, mobil, pizsama, ágynemű – így kellene készülnünk egy jó alvásra

A Magyar Alvás Szövetség tájékoztatása szerint a magyarok kicsit kevesebbet alszanak, mint a világ lakossága.

A világ civilizált lakossága általában nem alszik jól – mondta az InfoRádióban a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

"A Magyar Alvás Szövetség egy négyéves kutatás együttműködő résztvevőjeként igyekszik követni, hogy hogyan alszanak a magyar emberek, és a nemzetközi trendektől nem nagyon térünk el, egy kicsit alszunk rosszabbul, mint az európai átlag. Hétköznap átlagosan 6,8 órát, hétvégén pedig átlagosan 7,6 órát alszanak a magyarok. A nemzetközi ajánlás 7 és 9 óra között van a felnőtteknél" – mutatott rá G. Németh György.

Elmondta azt is, hogy amióta az emberiség mesterséges fényt használ, átlagosan egy órát csökkent az alvás napi mennyisége. "Ez nem jó jel. Ez nyilván az életmódból adódik, illetve az utóbbi 15 évben azoknak az eszközöknek a használatából, mint a televízió, az okoseszközök, a tabletek, a telefonok, amelyek esti használata kifejezetten károsan befolyásolja az alvásunkat" – figyelmeztetett.

Az alvás szerepét, értékét jobban meg kellene becsülnünk szerinte.

"Kezdve az ágy, a matrac, a hálóruha, a hálónemű minőségétől egészen odáig, hogy megfelelő módon a szervezetet tudatilag és fizikálisan is készítsük fel arra, hogy következik egy olyan időszaka a napnak, amely nagyon szép is tud lenni egy tevékeny nap után, egy kellemes, jóízű alvás, amelybe beleférnek az édes álmok is" – magyarázta a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Elmondta még, hogy este 6 óra után már ne egyenek azok, akik este 10 órakor álomra hajtják a fejüket, de a folyadékbevitel is csak korlátozottan ajánlott, mert a sok folyadék miatt "szegmentált lesz az alvásunk" – tette hozzá G. Németh György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×