eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Donáth Anna, a Momentum elnöke beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elemzők az Arénában Donáth Anna támadásáról: csatakiáltás a süllyedő hajóról

Donáth Anna a DK-t támadó írása inkább a saját pártja körüli problémákról próbálja elterelni a figyelmet – vélik az elemzők, akik szerint a levél hangvétele és tartalma sem befolyásolja a két párt együttműködését. Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója volt.

Nem csupán a kormányoldalon látunk megvalósulni a hazugság kultúráját, hasonló politikai kultúrát képvisel a Demokratikus Koalíció is, ezzel pedig súlyos gátja a kormányváltásnak – írta Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője egy most megjelent írásában.

A nagy vihart kavaró véleménycikk Mráz Ágoston Sámuel szerint azt mutatja, hogy politikai verseny fokozódik a baloldalon. A Nézőpont Intézet igazgatója úgy látja, hogy 2022. április 3-án kiderült, hogy a közös lista politikai struktúrája nem volt kedvező, jövő júniusban várhatóan több listán fognak indulni az európai parlamenti választáson és 2026. áprilisában is legalább két baloldali lista lesz a politikai versenyben, ehhez pedig az kell, hogy a listát állítók versenyben legyenek egymással.

"Én ezt a startpisztoly eldördülésének érzem most. Egy logikus lépés, de a helyzet az, hogy hátrányból indul Donáth Anna" – mondta az elemző, jelezve, hogy a Momentum támogatottsága jelenleg nagyjából a fele a megtámadott Demokratikus Koalícióénak, és most ezt a hátrányt próbálja ledolgozni Donáth Anna a Gyurcsány Ferenccel kritikus baloldali választók megszólításával.

Böcskei Balázs szerint több kérdés is adódik az írás alapján, például, hogy miféle cselekvés következik majd a dolgozatból, amelynek a szerzője egy olyan pártnak a képviselője, amely együttműködik nemcsak a választásokon, hanem az önkormányzatokban azzal a párttal, amit a kritika tárgyává vett. "Ha nagyon következetes vagyok, akkor ebből az következik, hogy nincs semmifajta együttműködés a Demokratikus Koalícióval a Momentum részéről. Ilyen azonban aligha lesz" – mondta az IDEA Intézet stratégiai igazgatója.

Szerinte az is kérdés, hogy több szavazója lesz-e a Momentumnak azon a nyelven, amely "nagyon hasonlít a két előválasztás közötti fordulóban Márki-Zay Péternek az inszinuálós, stigmatizáló nyelvéhez". A harmadik kérdés pedig Böcskei Balázs szerint, hogy Donáth Anna miért gondolja azt, hogy ezzel jót tesz az ellenzéki együttműködésnek. "Ez a szöveg a politikai cselekvés felől értelmezhetetlen" – jelentette ki.

Mráz Ágoston Sámuel szerint az írással inkább egy rossz bizonyítványt állít ki a Momentumról Donáth Anna.

"Itt egy olyan csatakiáltásról van szó, ami egy süllyedő hajóról hangzik el.

A Momentum nagyon rossz állapotban van. A párt elnöke nem tartozik a komolyan vett politikus körébe, szerintem ezt elemzőként ki lehet jelenteni, hogy már a vele egyébként szimpatizáló körben is nevetség tárgyát képezi egy-egy politikai akciója" – mondta, és hozzátette, Donáth Anna, aki amúgy Gelencsér Ferencet egykor javasolta a maga helyére, azért is aktivizálódik, hogy ne a Momentum elnökével legyen tele a sajtó. Az európai parlamenti választásban egyértelműen ki fog derülni, hogy a Demokratikus Koalíció és a Momentum erőviszonya hogyan néz ki.

"Én arra számítok, hogy ez a következő hónapokban éleződni fog a kampány logikájából kifolyólag, ugyanakkor nagyon fontos, hogy nemcsak vannak, hanem lesznek is együttműködések a Demokratikus Koalíció és a Momentum között, potenciális koalíciós partnerek egy kormányváltás esetén. Ez nem több, mint szavazatszerzési kísérlet és nem szakítás a Demokratikus Koalícióval" – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel.

Főpolgármesteri poszt: mi lesz a jelölés ára?

A felvetésre, hogy lát-e arra bármekkora esélyt, hogy a DK Dobrev Klárát indítja el a főpolgármesteri pozícióért, akár Karácsony Gergely ellenében, Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, nem tartja reális forgatókönyvnek.Szerinte az árnyékkormányfői pozíciót becserélni a főpolgármester-jelöltségre több szempontból is túl nagy kockázat volna. Az elemző úgy véli, Karácsony Gergely aligha adná föl a főpolgármester-jelöltséget, tehát egy baloldali versenyhelyzet alakulna ki, amiben könnyen meglehet, hogy nem Dobrev Klára lenne a győztes. A Nézőpont Intézet igazgatója szerint Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció inkább arra törekszik a hatalmi logikából kiindulva, hogy a fővárosi közgyűlésben szerezzen többséget, és ezáltal a pártrendszerben meglévő domináns pozícióját a fővárosi intézményrendszerben is érvényesíteni tudja.

Böcskei Balázs szerint is "nulla az esélye" annak, hogy Dobrev Klára elinduljon a főpolgármesteri posztért, már csak azért is, mert a miniszterelnöki pozícióra pozicionálja magát, ráadásul szerinte az ellenzéki szavazók nem fogadnák jól azt, ha egy politikus egyszerre három pozícióra bejelentkezik.

"Egészen biztos, hogy nem lesz főpolgármester-jelöltje a Demokratikus Koalíciónak Dobrev Klára, de szerintem sosem ambicionálta ezt"

– jelentette ki az IDEA Intézet stratégiai igazgatója

Mráz Ágoston Sámuel úgy véli, lehet lebegtetni lehet neveket, hogy van alternatívája Karácsony Gergelynek, ez azonban elsősorban a polgármesterjelöltek állításához kapcsolódó stratégia lesz. Az elemző úgy látja, Karácsony Gergely már nagyon szeretné, ha bejelentenék, hogy ő a baloldali pártok jelöltje az önkormányzati választáson, de a Demokratikus Koalíciónak nem fűződik ehhez semmilyen érdeke.

"Én próbáltam dekódolni a jelenséget, ez akár jövő év elejéig el fog tartani, mert a főpolgármester nagyon szeretne már megállapodni, de a Demokratikus Koalíciónak nem kényszer a megállapodás, és az idő múlása egyértelműen Gyurcsány Ferencnek dolgozik, mert egyre nagyobb árat lesz hajlandó fizetni Karácsony Gergely azért, hogy ez a megállapodás létrejöjjön" – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×