eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Friedrich Antal séf a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny beharangozó sajtótájékoztatóján az Agrárminisztériumban 2022. szeptember 28-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Kihirdették a 2024-es Magyarország étele szakácsvereny kötelező alapanyagait

Hetedik alkalommal rendezik meg a versenyt, ezúttal is a nemzeti konyha újítása, gyarapítása a cél.

2018-ban hirdették meg első alkalommal a Magyarország étele szakácsversenyt, mert az azt megelőző 60 évben nem születtek új magyar ételek - mondta az Inforádiónak Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

Az 1958-as brüsszeli világkiállítás volt az utolsó olyan alkalom, ahol mai is ismert, klasszikus magyar ételek születtek, például a Csáky-rostélyos és a bélszín Budapest módra - emlékezett vissza az elnök. Ezeket nagynevű séfek állították össze szabadidejükben, majd kivitték a világkiállításra és sikert arattak velük.

A kezdeményezéssel az volt a céljuk, hogy megújítsák a magyar konyhát.

Mint mondta: bárki mutathat nyitottságot új magyar ételek megalkotására kortól és nemtől függetlenül, vezető séfektől, nagynevű szakácsoktól kezdve gyakorló szakemberekig. A jövőnek próbálnak üzenni azzal, hogy a ma rendelkezésre álló tudást, alapanyagokat és technológiai ismereteket felhasználják a tányéron megjelenő ételben, ami később beépülhet a köztudatba.

Asztalos István elmondta azt is, hogy a 2024-es kiírásban mik lesznek a kötött alapanyagok. Mint kifejezte, a kötelező hozzávalókkal próbálnak egyfajta segítséget adni a szakácsoknak, séfeknek. Emellett minden évben igyekeznek magyar termelőket is bemutatni, igy egyfajta expó-jelleggel most is lesz a versenyen egy kis kiállítás. Idén úgy döntöttek, hogy a laskagomba lesz az első kötelező alapanyag, a második a laktózmentes tejföl, a hamadik pedig valamilyen hungarikum, nemzeti vagy helyi érték, amit minden benevező séfnek használnia kell.

Szempont az is, hogy minél olcsóbban elkészíthető legyen az étel

- tette hozzá az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, aki elmondta azt is, hogy a verseny három fordulós.

Aki jelentkezni szeretne, annak ki kell töltenie a nevezési lapot, fel kell töltenie a szükséges anyagokat, fényképet a benevezett fogásról, ez az online elődöntő. Ezt követi egy gyakorlati elődöntő is, ahol a versenyzőknek korlátozott adagszámban kell elkészíteni és feltálalni az ételt a szakami zsűrinek, végül pedig 2024 áprilisában lesz a döntő Szolnokon. A Debreceni Egyetemmel karöltve valósul meg a versenyt, az utolsó fordulónak az intézmény szolnoki kampusza ad majd helyet.

Asztalos István elmondta még, hogy a szakácsversenynek van egy diákverseny része is, tovább lesz egy Magyarország díszasztala című pincérverseny, a Szamos Mátyás tányérdesszert verseny, valamint három kategóriában rajzpályázatot is hirdetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×