eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Infostart/olvasói fotó

Brutális büntetés jár a közterületen hagyott használhatatlan autók után

Külön törvény szabályozza, hogy mit tehetnek a hatóságok a problémás, elhagyott járművekkel.

Gyakran szembesülünk azzal az egyes utcákat, útszakaszokat járva, hogy régóta foglal el egy-egy parkolóhelyet műszaki vizsga nélküli autó, ami felé senki sem nézett hosszú ideje vagy a közutak mellett is sokszor lehet látni roncsautókat.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy egy alig 500 méteres szakaszon négy olyan autóroncsról is kaptunk fotókat, amelyeket embercsempészek hagytak Szeged és Ásotthalom között. A legtöbbször akkor történik ilyen, amikor kiszúrják őket a rendőrök, és futva próbálnak meglépni az őket üldöző hatóságok elől.

Ezek az autók a legtöbb esetben már nem használhatók. Sokak számára nem egyértelmű, hogy az elszállításuk kinek lenne a feladata, hiszen többnyire településen kívül állnak vagy árkokban vannak.

A boon.hu a műszaki engedély nélküli gépkocsikkal kapcsolatban felhívta a figyelmet egy tévhitre: nem igaz ezekre a járművekre, hogy nyugodtan az utcán lehet hagyni azokat, ha azzal nem sértjük a KRESZ szabályait. Rengetegszer előfordul, hogy egy-egy, már használhatatlan autótól minél előbb meg akarnak szabadulni, és csak az utcán hagyják arra számítva, hogy a rendőrség vagy a közterület-felügyelet majd úgyis elszállítja.

Fontos tudni, hogy a közterület-felügyelet ezeket a járműveket mindig a tulajdonos költségére viszi el.

Utóbbinak ki kell fizetnie az elszállítást és a tárolási költséget is. Ha az eltávolítástól számítva fél éven belül nem jelentkezik az autó tulajdonosa, a jármű a közterület-felügyelet tulajdonába kerül és ebben az esetben is a tulajdonost terhelik a felmerülő költségek.

Törvény szabályozza az egész országban, hogy pontosan mit tehetnek a hatóságok a roncsautókkal. A közterület-felügyeletet érintő passzusok szerint

a rendszám nélküli járművek tartoznak a rendészet illetékességi körébe.

A Miskolci Önkormányzati Rendszer (MIŐR) közölte: gépjárművenként több mint 300 ezer forintba kerül egy roncsautó kezelése. A MIŐR azt tanácsolja, ha bárki elhagyott autót lát, jelezze nekik.

Összegezve: alapesetben mindig a tulajdonosnak kell gondoskodnia az érintett jármű elszállításáról, és ha ezt nem teszi meg, akkor a hatóság gondoskodik annak elviteléről, csakhogy ennek komoly ára van.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×