eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet dél részén 2023. október 20-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Felkészülés Gáza ostromára – nap hírei

Navracsics Tibor szerint az év végéig várhatóan megegyezik a kormány és az Európai Bizottság az uniós pénzek ügyében. Az ukrajnai és izraeli katonai támogatás fokozása mellett érvelt rendkívüli tévébeszédében az amerikai elnök. A szlovák államfő megtagadja a környezetvédelmi miniszteri poszt várományosának kinevezését. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Már közel állnak egymáshoz a kormány és az Európai Bizottság javaslatai az Erasmus és az alapítványi fenntartásban működő egyetemek ügyében – erősítette meg az InfoRádiónak a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor azt mondta: néhány technikai, politikai részletben van még szükség egyeztetésre, de reményei szerint november végére, december közepére meg lehet a megállapodás. Mint mondta: a tárgyalásokon alapvetően a kondicionalitási eljárásról, az úgynevezett szupermérföldkövekről volt szó, de az egyeztetések az igazságügy mellett más területeket is érintettek.

Reagált a magyar külgazdasági és külügyminiszter arra, hogy a budapesti amerikai nagykövet aggályosnak ítélte a pekingi Orbán–Putyin találkozót, és megbeszélésre összehívta a NATO-nagyköveteket. Szijjártó Péter Valenciában tett videónyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok is kereskedelmi kapcsolatban van Oroszországgal, az idei év első felében például 416 tonna uránt vásároltak tőlük.

A Gázai övezet elleni támadásra készítette fel lélekben a katonákat az izraeli védelmi miniszter. Joáv Galant egy olyan elitalakulat előtt beszélt, amely az övezet határához közel készenlétben áll a tervezett támadásra. Hangsúlyozta: felelősséget vállal az összes akcióért, amelyet az izraeli hadsereg az elmúlt két hétben végrehajtott a Hamász palesztin iszlamista szervezet támadásának megtorlásául, és győzelemig tartó harcra buzdította a katonákat. Az izraeli hadsereg több mint száz célpontot támadott az éjjel a Gázai övezetben.

Elengedte két amerikai túszát a Hamász, a két nőt kuvaiti közbenjárásra engedték szabadon. A Hamász fegyveresei október 7-én több mint kétszáz embert hurcoltak el Izraelból, köztük húsz gyereket és idős embereket is.

Az ukrajnai és izraeli katonai támogatás fokozása mellett érvelt rendkívüli tévébeszédében az amerikai elnök. Joe Biden kiemelte: a két konfliktus látszólag az Egyesült Államoktól távol zajlik, de meghatározóak Amerika nemzetbiztonsága szempontjából. Jelezte: már ma kongresszushoz fordul pótlólagos költségvetési forrásokért, amelyekből a többi között Ukrajna és Izrael további támogatását fedezné. Az elnök összesen 105 milliárd dollár jóváhagyását kéri majd a törvényhozástól.

Jelentősen emelkedett az elmúlt hetekben Londonban az antiszemita és iszlámgyűlölő indíttatású incidensek száma – ismertette a Scotland Yard. A londoni rendőrség összesítése szerint az október 1. és 12-e közötti időszakban 218 bejelentés érkezett antiszemita incidensekről.

Szlovákiában a parlament alakuló ülését összehívta jövő hétre, de az új kormányt addig nem nevezi ki az államfő, amíg nem jelölnek új politikust a környezetvédelmi tárca élére. A Szlovák Nemzeti Párt Rudolf Huliakot jelölte, de Zuzana Čaputová szerint a környezetvédelmi tárcát nem vezetheti olyan ember, aki azt állítja, hogy nincs is klímaválság. Az SNS ragaszkodik a jelölthöz, Robert Fico pedig közölte: elfogadja a párt álláspontját, és úgy vélte, hogy az államfő érvelésének nincs alkotmányos alapja.

A világ versenyhatóságait irányító testület állandó tagjává választották a Gazdasági Versenyhivatal elnökét. Rigó Csaba 2021-ben három évre ideiglenes tagja lett a Nemzetközi Versenyhálózatnak, ez változott mostantól állandó tagsággá. A kelet-közép-európai régióból eddig még nem volt választott tagja az ICN irányító testületének.

A GVH szerint meg kell tiltani az árversenyt akadályozó szerződési gyakorlatokat az online szálláspiacon. A hivatal augusztus végén indított gyorsított ágazati vizsgálatot az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán, miután nagyszámú panasz érkezett a Booking.com nemzetközi szálláshely-közvetítő szállásadó partnereitől.

Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program új pályázatai, a felhívásokra összesen több mint egymilliárd forint támogatási igényt lehet benyújtani. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint az idén tartalmában és struktúrájában is megújult Nemzeti Tehetség Program célja, hogy a tehetségek útját végig kísérve, felismerésüktől a szakmai sikerekig támogassa a hazai és határon túli fiatalokat.

A Párbeszéd azt követeli, hogy addig függesszék fel a gödi Samsung akkumulátorgyár működését, amíg az üzem nem kapja meg a jogszabályokban előírt engedélyeket - mondta online tájékoztatóján a párt uniós tanácsadója. Jávor Benedek kijelentette: a gyár 5 éve megfelelő engedélyek és hatósági hozzájárulás nélkül működik. Ez idő alatt szennyezte a környezetet, működését szabálysértések és bírságok kísérték.

Az országban több helyen is megdőlt a melegrekord, a legmagasabb értéket, 30,3 fokot Tiszaalpáron mérték. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint Kiskunfélegyházán is 30 fok volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×