eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/Városrendészet Gyöngyös

Könnyen bűncselekmény lehet a drónozásból – itt vannak a részletek

Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy egy 12 dekánál nehezebb drónt már be kell jelenteni. Vagy amin adatrögzítő van. Aki pedig drónozik, egy pohár sört sem ihat.

A Vezess.hu közölte azt az ügyészségi videót, amelyben Bertényi Imre, a Kozma Sándor Tudományos Pályázat nyertes munkájának szerzője beszél arról, milyen bűncselekményeket lehet igen könnyen elkövetni drónnal. Tulajdonképpen ugyanazokról a közlekedési büncselekményekről szó lehet, mint általában a légijármű-vezetők esetében:

  • légi közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény: a drón például egy mozgó közúti járműnek ütközik
  • légi közlekedés veszélyeztetése: egy drón reptetője egy reptér légterébe vezeti a drónt, sőt ha jelentős mértékű üzemzavar lép fel a reptér működésében, közérdekű üzem megzavarása is szóba kerül (2019 október, Budapest Airport)
  • közérdekű üzem megzavarása továbbá: egy drónpilóta magas feszültségű távvezetéknek navigálja az eszközt, az áramszolgáltatásban pedig kiesés keletkezik
  • ittas, bódult járművezetés: alkohol befolyása alatt drónozni
  • segítségnyújtás elmulasztása.

"A büntetőjogi felelősségben nincs különbség aszerint, hogy távpilóta vagy bármely más égi jármű vezetője követi el ezt a cselekményt. Természetesen mindig az adott ügy körülményei alapján a bírónak kell eldöntenie, hogy milyen jogkövetkezményt alkalmaz" - teszi hozzá a videóban Bertényi Imre.

Hiszen hogy hobbicélú felhasználásról, engedélyköteles járműről van-e szó, egyáltalán nem mindegy.

A Légtér.hu cikke erre külön is kitér.

Nyílt kategória - Alapkövetelménye, hogy a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a föld legközelebbi pontjától, továbbá a távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt. Fontos feltétel, hogy a drónt semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni és lehetőség szerint a külső személyeket sem lehet megközelíteni, továbbá kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol a drónozás tilos, vagyis az úgynevezett “No Drone Zone” légtereket.

Speciális kategória - Ha 25 kilónál nehezebb a drón vagy például több kilométer hosszú vezeték-ellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérése történik, amely során nem látjuk a drónt a teljes művelet alatt. Művelettípustól függően bejelentés vagy engedély szükséges.

Engedélyköteles kategória - Ha a művelet közben embertömeg fölött repülünk, például egy fesztivál esetén vagy akkor, ha a drón segítségével veszélyes áru vagy személyszállítás valósul meg. Az ilyen tevékenység végzéséhez sokkal mélyebb elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása szükséges, továbbá a műveletet végző szervezetnek egyedi eljárásokat kell kidolgoznia a drón biztonságos működtetéséhez. A drónt további hatósági tanúsítás alá kell vetni, tehát elmondható, hogy komoly követelményeket kell teljesíteni az ilyen típusú műveletek végrehajtásához.

A törvény szerint minden olyan drónt regisztrálni kell, ami nem játék, illetve minden magánszemélynek vagy jogi személynek regisztrálnia kell magát, aki játéktól eltérő eszközt működtet. (Játéknak nevezzük azt a pilóta nélküli légi járművet, amely megfelel a játékokra vonatkozó előírásoknak, 120 gramm alatti tömegű és adatrögzítővel, például kamerával fel nem szerelt, továbbá a távpilótától legfeljebb csak 100 méterre képes eltávolodni.)

Röviden: regisztrálni kell, amelyre az alábbiak legalább egyike igaz:

  • nem játék
  • nehezebb 12 dekánál
  • adatrögzítője van
  • 100 méternél messzebbre reptetett.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×