eur:
389.72
usd:
361.76
bux:
68439.02
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Halőr kecsegét (Acipenser ruthenus) telepít a Dunába a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepe melletti Duna-parton 2019. március 20-án. A halak napja és víz világnapja alkalmából a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége és az FCSM féltonnányi kecsegét telepített a Dunába.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Vergődő halakról készült videó a Balatonnál

A halőrök nem fogták, hanem mentették a halakat egy Balatonba folyó patakból. Itt van a magyarázat az esetre.

Nagyon leapadt a Lengyeltóti környékén eredő, és Balatonbogláron a Balatonba torkolló Jamai-patak egyik szakaszának vízszintje. Horgászok jelzései nyomán vonultak ki halőrök a pár centis vízhez, ahol több hal rekedt meg a mederben - számolt be Facebook posztjában a Balatoni Hal.

A halőrök merítőszákjaik segítségével 28 db pontyot, 53 db csukát, 1 db réti csíkot és 4 db vágódurbincsot mentettek át a csatorna biztonságos vízmélységű szakaszába, illetve részben a Balatonba - összegezte a látottakat a likebalaton.hu.

A mintegy 30 kg ezüstkárászt és 3 kg törpeharcsát eltávolították a víztérből, mivel az idegenhonos, inváziós fajok a törvényi szabályozás értelmében vissza nem engedhetőek – tájékoztattak a halőrök.

Mint írták, valószínű, hogy ezek a halak a tavaszi ivási időszakban úsztak fel a Balatonból. A csukák mind egynyarasak voltak, és feltételezhetően itt keltek ki az ikrákból, vagy ivadék korukban szöktek ki a folyás mentén található tavakból.

Fotónk illusztráció, máskor és máshol készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×