eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Close-up of a surgical tray.
Nyitókép: francisblack/Getty Images

Kiderült, hogyan változtak tavasz óta a várólisták

Az egészségbiztosító arra számít, hogy az újabb többletforrásoktól hamarosan a pandémia előtti szintre mérséklődik a várakozó betegek száma, ami akár 12 ezer fős betegszám lefaragást is jelenthet.

Márciushoz képest nincs nagy változás a kórházi várólistákon. Jelenleg 40,3 ezren várakoznak az államilag finanszírozott egészségügyben valamilyen műtéti beavatkozásra – válaszolta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az economx.hu megkeresésére. Tavasszal szinte ugyanennyien, 39,7 ezren „álltak sorba a műtők ajtajában”. Őszre a kapacitáshiány miatt vezetett listákon minimális betegszám csökkenés történt, hogy pontosan mekkora, azt nem közölték.

Október első napjaiban a NEAK adatbázisában elérhető számok szerint a top három leghosszabb várólistán 30 471 beteg volt:

  • valamivel több mint 13 ezren szürkehályog-műtétre,
  • közel 11 ezren térdprotézis műtétre, és
  • több mint 6,5 ezren csípőprotézisre vártak.

Az idei év márciusban a top három leghosszabb várólistán 32 ezer beteg várakozott.

Egy szemműtétre az átlagos várakozási idő az elmúlt hat hónapban 44 nap volt, az Észak-Alföldön ugyanakkor akadt olyan kórház, ahol 186 napig kellett várakozniuk a betegnek. Térprotézis-műtét esetén az átlagos várakozási idő az országos összesítés szerint 244 nap volt, de Győrben például 554 napot kellett türelemmel lennie a fájdalommal élő betegnek. Csípőprotézis-műtétnél pedig átlagosan 170 nap volt a várakozási idő az elmúlt fél évben – olvasható egyebek mellett.

Az idei évi költségvetésben mintegy ötmilliárd forint többletforrást biztosítottak a várólistás ellátásokra, a halasztások pótlására, a várakozási idők csökkentésére – írta válaszában az egészségbiztosító. De szeptemberig az egészségügyi intézmények ezt a keretösszeget felhasználták, ezért

a programra szánt forrásokat 50 százalékkal megemelték.

Az egészségbiztosító szerint hamarosan a várakozási idők fokozatosan visszatérnek Covid-19 előtt tapasztalható kedvező helyzethez. 2019-ben 28 ezren várakoztak a kórházakban valamilyen műtéti beavatkozásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×