eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: InfoRádió/Infostart

Megvan a pontos oka a hulladékágazati bérelmaradásnak

Átlagosan 10-20 százalékos elmaradás van a hulladékgazdálkodásban dolgozó vállalatoknál a bérekben - mondta az InfoRádióban a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviselet a főbb tennivalókról a közelmúltban egyeztetett a hulladékgazdálkodási feladatokat nyár közepe óta koncesszorként ellátó MOHU Mollal, a tárgyalásokat sikeresnek értékelték.

A hulladékgazdálkodás új szemléletet követel hamarosan a lakosságtól is; a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete elnöke, Király András azt vallja, hogy akik nap mint nap kint dolgoznak az utcán a kollégáik közül, a lakossággal is tartják a kapcsolatot.

Király András az InfoRádióban elmondta, munkaerőben is van hiány, de ezt országosan is általánosnak tartja. "Ez az ágazat is ebben a helyzetben van. Az elmúlt 10-15 évben a korábbi bérelőny elkopott, most már bérhátrány van, az elvándorlás megvan, mint az ország más területein. Bízom benne, hogy megfelelő körülményekkel, bérekkel visszacsábíthatók a kollégák" – vázolta.

Ágazati szinten 10-12 százalékosnak tartja az emberhiányt, a bérfejlesztéssel kapcsolatban pedig részletesebben is szólt. "Külön a fizikai, külön a szellemi munkakörben dolgozók bérét is szoktuk vizsgálni. A tavalyi adataink azt mutatták, hogy

a hasonló szellemi munkát végzőkkel szemben már 20 százalékos bérhátrányuk van az állományhoz tartozó beosztottaknak, vezetőknek.

A fizikai területen kicsit kedvezőbb a helyzet, ott 10 százalékos nagyságrendű az átlagos lemaradás, de vannak egyes területek, ahol 20-25 százalékos."

A miértről szólva Király András azt mondta, a közszolgáltató cégek tekintetében a lakosság számára fontos tényező, hogy a rezsidíj csökkentett ár, de ez a cégek finanszírozását most már megbillenti.

"Amint haladt előre az idő, és a bevétel nem tudott növekedni, az állami kompenzációval együtt sem tudták utolérni a versenypiaci béreket. Ha egy cégnek választania kell, hogy bért emel, vagy kifizeti, hogy egy autó kivonuljon, a gazdasági vezető elsősorban azt fogja támogatni, hogy a napi működést megteremtse" – ecsetelte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×