eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Herczeg Zoltán: jó alapanyagok, csúcstechnika, ügyes séf és hangulatos környezet tehet nagyszerűvé egy éttermet

A tatai Platán Gourmet nyerte a Dining Guide-tól az Év Étterme díjat. Az étteremkalauz felelős kiadója a hazai csúcsgasztronómia helyzetéről beszélt az Inforádiónak.

Herczeg Zoltán elmondta, hogy a legismertebb konyhakultúrával rendelkező Franciaországban és Olaszországban a legnagyszerűbb éttermek zömmel vidéken találhatók. Franciaországban a gourmet étkezdéknek csak egy ötöde, míg Olaszországban a 400 Michelin csillagos éttermeknek mindössze tíz százaléka működik nagyvárosokban. Vagyis a vidéki konyha az, ami igazán uralkodó ebben a két éttermi nagyhatalomban.

A Dining Guide kiadója szerint jó lenne nálunk is ezt a tendenciát követni, és a mostaninál nagyobb hangsúlyt helyezni a vidéki éttermekre. Ha a magyar gasztronómia is elkapná ezt a folyamatot, és vidéki városokban, kis településeken megjelenne a csúcsgasztronómia, akkor ez nemcsak a hazai turizmust lendítené fel.

Herczeg Zoltán azonban sajnálattal állapította meg, hogy

jelenleg még kevés azoknak a fővároson kívüli éttermeknek a száma, amelyek hazai alapanyagokra épített, progresszív gondolkodásmódú konyhákkal működnek.

A Dining Guide kiadója elárulta, mi kell ahhoz, hogy egy étterem a csúcsgasztronómia szintjére lépjen. Először is nagyon fontos a jó alapanyagok használata, Másodszor leleményes, újító konyhatechnikára van szükség, mert enélkül még remek alapanyagokból sem lehet kiemelkedően jó ételt készíteni. A harmadik tényező Herczeg Zoltán szerint a séf személye, vagyis olyan embernek kell vezetnie a konyhát, aki a jó alapanyagokból, fantáziadús technikával képes nagyszerű ételt főzni.

Da a gasztronómiai szakember említett még egy negyedik szempontot is: ez pedig magának az étteremnek a hangulata, a vonzereje. Enélkül ugyanis aligha várható, hogy a vendég rendszeresen visszatérjen. Herczeg Zoltán úgy vélte: ez a négy összetevő az ami érdekessé szerethetővé és végső soron minőségivé tud tenni egy éttermet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×