eur:
411.04
usd:
394.86
bux:
79246.49
2024. november 22. péntek Cecília
Nyitókép: Pexels.com

Herczeg Zoltán: jó alapanyagok, csúcstechnika, ügyes séf és hangulatos környezet tehet nagyszerűvé egy éttermet

A tatai Platán Gourmet nyerte a Dining Guide-tól az Év Étterme díjat. Az étteremkalauz felelős kiadója a hazai csúcsgasztronómia helyzetéről beszélt az Inforádiónak.

Herczeg Zoltán elmondta, hogy a legismertebb konyhakultúrával rendelkező Franciaországban és Olaszországban a legnagyszerűbb éttermek zömmel vidéken találhatók. Franciaországban a gourmet étkezdéknek csak egy ötöde, míg Olaszországban a 400 Michelin csillagos éttermeknek mindössze tíz százaléka működik nagyvárosokban. Vagyis a vidéki konyha az, ami igazán uralkodó ebben a két éttermi nagyhatalomban.

A Dining Guide kiadója szerint jó lenne nálunk is ezt a tendenciát követni, és a mostaninál nagyobb hangsúlyt helyezni a vidéki éttermekre. Ha a magyar gasztronómia is elkapná ezt a folyamatot, és vidéki városokban, kis településeken megjelenne a csúcsgasztronómia, akkor ez nemcsak a hazai turizmust lendítené fel.

Herczeg Zoltán azonban sajnálattal állapította meg, hogy

jelenleg még kevés azoknak a fővároson kívüli éttermeknek a száma, amelyek hazai alapanyagokra épített, progresszív gondolkodásmódú konyhákkal működnek.

A Dining Guide kiadója elárulta, mi kell ahhoz, hogy egy étterem a csúcsgasztronómia szintjére lépjen. Először is nagyon fontos a jó alapanyagok használata, Másodszor leleményes, újító konyhatechnikára van szükség, mert enélkül még remek alapanyagokból sem lehet kiemelkedően jó ételt készíteni. A harmadik tényező Herczeg Zoltán szerint a séf személye, vagyis olyan embernek kell vezetnie a konyhát, aki a jó alapanyagokból, fantáziadús technikával képes nagyszerű ételt főzni.

Da a gasztronómiai szakember említett még egy negyedik szempontot is: ez pedig magának az étteremnek a hangulata, a vonzereje. Enélkül ugyanis aligha várható, hogy a vendég rendszeresen visszatérjen. Herczeg Zoltán úgy vélte: ez a négy összetevő az ami érdekessé szerethetővé és végső soron minőségivé tud tenni egy éttermet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aki fittyet hány a hóhányásra, csúnyán megjárhatja

A hirtelen jött hideg és hóesés nem csak az autósokat, a tömegközlekedőket, de a gyalogosokat is próbára teszi. Az ingatlantulajdonosoknak pedig fokozott figyelmet kell fordítaniuk a környezetükre, hiszen a havas vagy jeges járdák csúszásmentesítése az ő feladatuk, jogi felelősség terhelhetik őket, ha valaki elesik és megsérül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.22. péntek, 18:00
Bernáth Tamás
Nyugat-Balkán szakértő, a Mathias Corvinus Collegium oktatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×