eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Budapest, 2014. február 26. A Szent István körút egy szakasza, háttérben a Nyugati pályaudvar épületével és a Nyugati tér részletével. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: Jászai Csaba

Kanyarban sincs, de már kapja a Szent István körúti bringasáv a kritikát

Hónapokon belül kész a Nagykörút maradék szakaszán is az önálló kerékpársáv. A taxisok szeretnék, ha a bringások tényleg ezeket használnák.

Továbbépül, és várhatóan még az idei évben el is készül a Nagykörút teljes hosszában a mindkét oldali kerékpársáv. A beruházás a közösségi költségvetés nyertes ötleteként valósul meg.

A főpolgármester kabinetfőnökének megfogalmazása szerint ezzel a Szent István körúton is biztonságos körülményeket fognak teremteni az ott közlekedőknek.

A beruházás az egyik irányban a meglévő kerékpársáv apróbb fejlesztését, a másik irányba viszont – a Jászai Mari tértől a Nyugati térig – egy önálló kerékpársáv létrehozását jelenti – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy kísérlet gyanánt olyan

fizikai elválasztó elemeket

állítanak ki a fővárosban, amelyek ugyan látványosan elhatárolják az autós és kerékpáros forgalmat egymástól, ugyanakkor nem jelentenek veszélyt az ott közlekedőkre. Vagyis nem betontömbökre kell gondolni – jegyezte meg Balogh Samu. Ezeket elsőként az Üllői úton kívánják tesztelni az idei nyár folyamán, a tapasztalatokat pedig a Szent István körúti projekt esetében is felhasználnák.

Taxis vélemény

A taxisok a kerékpárosok közlekedésének szigorú szabályozását és ellenőrzését sürgetik. Az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint sok bicikliutat olyan helyekre terveznek, ahol erre nem lenne mód, és csak a parkolóhelyek rovására tudnak üzemelni.

Metál Zoltán szerint minden szakaszon külön meg kellene azt vizsgálni, hogy egyáltalán érdemes-e mind a két oldalra biciklisávot telepíteni.

Problematikusnak nevezete azt is, hogy

hiába áldoznak „pénzt, paripát, fegyvert” a kivitelezésre, ha a biciklisek amúgy nem a kerékpársávokat használják.

Uniós forrásokból Kőbányán, valamint a XV., a XIX. és a XX. kerületben is új bicikli utak épülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×