eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Budapest, 2014. február 26. A Szent István körút egy szakasza, háttérben a Nyugati pályaudvar épületével és a Nyugati tér részletével. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: Jászai Csaba

Kanyarban sincs, de már kapja a Szent István körúti bringasáv a kritikát

Hónapokon belül kész a Nagykörút maradék szakaszán is az önálló kerékpársáv. A taxisok szeretnék, ha a bringások tényleg ezeket használnák.

Továbbépül, és várhatóan még az idei évben el is készül a Nagykörút teljes hosszában a mindkét oldali kerékpársáv. A beruházás a közösségi költségvetés nyertes ötleteként valósul meg.

A főpolgármester kabinetfőnökének megfogalmazása szerint ezzel a Szent István körúton is biztonságos körülményeket fognak teremteni az ott közlekedőknek.

A beruházás az egyik irányban a meglévő kerékpársáv apróbb fejlesztését, a másik irányba viszont – a Jászai Mari tértől a Nyugati térig – egy önálló kerékpársáv létrehozását jelenti – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy kísérlet gyanánt olyan

fizikai elválasztó elemeket

állítanak ki a fővárosban, amelyek ugyan látványosan elhatárolják az autós és kerékpáros forgalmat egymástól, ugyanakkor nem jelentenek veszélyt az ott közlekedőkre. Vagyis nem betontömbökre kell gondolni – jegyezte meg Balogh Samu. Ezeket elsőként az Üllői úton kívánják tesztelni az idei nyár folyamán, a tapasztalatokat pedig a Szent István körúti projekt esetében is felhasználnák.

Taxis vélemény

A taxisok a kerékpárosok közlekedésének szigorú szabályozását és ellenőrzését sürgetik. Az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint sok bicikliutat olyan helyekre terveznek, ahol erre nem lenne mód, és csak a parkolóhelyek rovására tudnak üzemelni.

Metál Zoltán szerint minden szakaszon külön meg kellene azt vizsgálni, hogy egyáltalán érdemes-e mind a két oldalra biciklisávot telepíteni.

Problematikusnak nevezete azt is, hogy

hiába áldoznak „pénzt, paripát, fegyvert” a kivitelezésre, ha a biciklisek amúgy nem a kerékpársávokat használják.

Uniós forrásokból Kőbányán, valamint a XV., a XIX. és a XX. kerületben is új bicikli utak épülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×