eur:
390.3
usd:
364.19
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Mesterházy Attila sajtótájékoztatót tart a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Jókai utcai székházában 2014. május 29-én. A politikus lemondott MSZP-elnöki és parlamenti frakcióvezetői posztjáról.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Mesterházy Attila otthagyja az MSZP-t, saját pártot alapít

Egy volt DK-s képviselővel hozzák létre a szervezetet.

"Ugyan már évek óta tévesnek tartom az MSZP vezetésének stratégiáját, ma már abban sem hiszek, hogy ezen lehet változtatni" - indokolta a Facebookon bejelentését, miszerint 23 év után kilép a Magyar Szocialista Pártból.

Mesterházy Attila szerint az MSZP már csak árnyéka önmagának, elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, és nincs törekvés sem ennek visszaszerzésére. Számára az MSZP tisztújítása óta eltelt 5 hónap sem hozott újat.

"Harcolni akarok azért, amiben hiszek, amiről meg vagyok győződve, hogy a nemzet érdekét szolgálja. Azért, hogy társadalmi többséget teremtsünk annak a gondolatiságnak, amely nem a megosztásra és kirekesztésre épül" - írta, bejelentve, hogy Szakács Lászlóval, a DK volt Baranya megyei képviselő-jelöltjével, akit barátjának tart, közösen - társalapítókként - új szociáldemokrata, balközép pártot alapítanak.

A párt neve Szocialisták és Demokraták lesz.

Választ adott Mesterházy arra a kérdésre is, hogy mely szavazók támogathatják pártjukat. Azt írta, a DK egyedül nem tudja megszólítani az összes szociáldemokrata szavazót, a Fidesztől elforduló, korábban az MSZP-re voksolókat pedig végképp nem. Az MSZP saját szavazótábora pedig már évek óta folyamatosan csak csökken.

"Meggyőződésünk, hogy sok új szavazó balközépről, a szociáldemokrata értékrendet vallók közül jöhet csak. A kutatásokból jól látható, hogy több százezer olyan ember van, aki szociáldemokratának vallja magát, mégsem választ magának pártot a palettáról. Sőt, emellett többszázezer ember hagyta ott a Fideszt az elmúlt 12 hónapban, akik még mindig bizonytalanok abban, hogy kit válasszanak."

Nem titkoltan kormányváltási céllal fognak dolgozni.

"Hiszünk abban, hogy most, amikor egyre többen kerülnek kétségbejtő egzisztenciális helyzetbe, amikor nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek és feszültségek, ill. napról napra távolabb vagyunk az igazságos Magyarország eszményétől, amikor csúcsra jár a rubeljobboldal hazugsággyára, amikor egyre gyakrabban kérdőjelezik meg euro-atlanti értékrendünket, most van igazán szüksége Magyarországnak egy a nemzeti érdekeket és a realitásokat szem előtt tartó, karakteres és bátor szociáldemokrata politikára. Mi ezt fogjuk képviselni."

Mesterházy Attila az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt 2010-ben, valamint a baloldali összefogásé 2014-ben. 2009-től 2014-ig az MSZP frakcióvezetője, 2010 júliusa és 2014 májusa között az MSZP elnöke volt. 2014-ben a rossz választási eredmények miatt lemondott elnöki posztjáról. 2022-ben nem tudott bejutni az Országgyűlésbe.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×