eur:
390.91
usd:
365.98
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője érkezik a párt kihelyezett frakcióülésére Hajdúszoboszlón 2017. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Mesterházy Attila: az MSZP árnyéka önmagának, én ebben már nem tudok hinni

Tudomásul vettem, hogy kisebbségben van az én álláspontom, ezért új utat kell keresni, ha tenni akarok valamit – indokolta lépését érdeklődésünkre az MSZP egykori elnöke, aki elhagyja a szocialista pártot, és új politikai közösséget épít.

Kilépett az MSZP-ből és Szocialisták és Demokraták néven új pártot alapít Mesterházy Attila. A baloldali politikus korábban az MSZP elnöke, országgyűlési képviselője, frakcióvezetője és miniszterelnök-jelöltje is volt, de most úgy látja, hogy egykori pártja elveszítette a politikai befolyását.

"Csak a párttagságom fog változni, nem a értékrendem vagy az ideológia, amiben hiszek" – mondta érdeklődésünkre a politikus, aki azzal indokolta a Facebookon bejelentett távozását, hogy az MSZP elvesztette a befolyását a politikában, "árnyéka önmagának". Emlékeztetett arra, hogy ez Horn Gyula pártja, amely 1994-ben még 50 százalék fölötti eredménnyel nyert, és 12 évig kormányzott Magyarországon.

"Az elmúlt években nem is nagyon van ambíció vagy törekvés, hogy ezt a befolyást, ezt a támogatottságot visszaszerezzük, és egy kicsit belefáradtam, hogy azért küzdjek a párt keretei között, hogy valami változzon, hogy másik stratégiát kövessünk. Én tudomásul vettem, hogy kisebbségben van az én álláspontom, ez így volt már az elmúlt években, ezért úgy gondoltam, hogy új utat kell keresni, ha tenni akarok valamit, ha bővíteni akarom az ellenzéki szavazótábort" – indokolta lépését Mesterházy Attila, aki azt is jelezte, a DK korábbi baranyai képviselőjével, Szakács Lászlóval ehhez hívja életre a Szocialisták és Demokraták új közösségét.

A volt pártelnök nem érez személyes felelősséget az MSZP sorsa iránt, mert mint fogalmazott, 2014 óta nem tölt be pozíciót a pártban, és amikor kétszer, 2018-ban és 2020-ban elindult az szocialisták elnöki posztjáért, az elképzelései nem kaptak többséget. "Nem érzek felelősséget, hiszen nem volt befolyásom, nem volt mozgásterem, hogy ezt befolyásoljam vagy a saját meggyőződésem szerint alakítsam. Volt, amikor próbáltam tanácsot adni, ötletelni, igazából nem volt rá fogadókészség valami másban hisznek, hittek a mostani vezetők" – mondta.

A döntés időzítését azzal indokolta, hogy a párt tisztújítása után még kivárt, változik-e valami, de hat hónap után is azt látta, hogy minden ugyanúgy folytatódik tovább, ahogy addig volt.

"Én ebben az útban már nem tudok hinni, és azt a hitemet is elvesztettem, hogy tudok rajta változtatni,

és ilyenkor úgy tisztességes, hogy az ember inkább csendben távozik és megpróbál új terepet, lehetőséget, keretet teremteni annak, amiben hisz is, amit szerinte csinálni kellene" – jelentette ki Mesterházy Attila.

A felvetésre, hogy ő miért nem a legerősebb ellenzéki pártot, a Demokratikus Koalíciót választotta, azt mondta, egy új párttal, ha jól működik, könnyebb új szavazókat megszólítani, márpedig szükség van szerinte új kezdeményezésekre, mert a felmérések azt mutatják, hogy a válságos körülmények ellenére most az ellenzéket jobban megverné egy választáson a Fidesz, mint egy évvel ezelőtt. Ez szerinte azt mutatja, hogy van egy választói elégedetlenség a mostani pártokkal szemben, harminc százalékra teszi azok arányát, akik valamilyen formában aktívak szeretnének lenni, de nem választanak pártot maguknak. "Ezért mi azt a célt tűztük ki magunknak, hogy az új szavazókat akarjuk behozni, olyan szociáldemokrata, baloldali embereket, akik a jelenlegi palettáról nem tudnak, nem akarnak választani, illetőleg reméljük, hogy a Fideszről leváló és korábban esetleg MSZP-kormányra szavazó embereket is meg tudunk szólítani, tehát bővíteni tudjuk a mostani ellenzéki tábort, mert

a bővülés nélkül nem lesz esély a következő választásokon sem"

– tartott rövid elemzést a távozó szocialista politikus.

Szerinte nem fenyeget az a veszély, hogy egy egyszemélyes pártot épít, mert egyrészt ketten lesznek a társalapítók, másrészt pedig Gyurcsány Ferenc példája azt mutatja, hogy egyszemélyes párt is lehet sikeres.

A tervek szerint az új párt már elindul jövőre az európai parlamenti választáson, viszont az azzal egy időben rendezett önkormányzati választáson nem, csak segíteni akarják az ellenzéki résztvevőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×