eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin
Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy szavazaton múlt a népszavazás az akkumulátorgyárakról

Megtagadta az LMP népszavazási kérdésének hitelesítését keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. A kérdés arra vonatkozott, hogy kötelező legyen-e helyi népszavazást tartani azokon a településeken, ahol akkumulátorgyárat akarnak létesíteni.

Az ellenzéki párt képviselője január 23-án nyújtotta be hitelesítésre a kérdést, amely úgy szólt: "Egyetért-e azzal, hogy akkumulátorgyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?"

Az NVB 8-7 arányban döntött úgy, hogy a kezdeményezés nem hitelesíthető.

Az NVB határozatában rögzítette: a kezdeményezés célja nyilvánvalóan az, hogy az adott településen csak abban az esetben épülhessen akkumulátorgyár, ha azzal a választópolgárok többsége egyetért, de ennek elérésére a jelenleg hatályos törvényi szabályozás biztosította eljárásrend is maradéktalanul alkalmas.

Hozzátették: emellett ha megvalósulna a párt által kezdeményezett szabályozás, akkor a népszavazás választópolgári aktivitás hiánya miatti érvénytelensége akkor is megakadályozná a beruházás megvalósítását, ha egyébként a település választópolgárainak többsége támogatná azt.

Az NVB szerint tehát a kezdeményezés nincs összhangban az alaptörvénnyel, vagyis burkolt alaptörvény-módosításra irányul, amiről azonban nem lehet népszavazást tartani.

A határozat nem jogerős, az ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

A döntés után Ungár Péter LMP-társelnök online is közvetített sajtótájékoztatóján arról beszélt, a vitában "egyértelműen látszott, hogy a kormánypárti, illetve a kormány által delegált NVB-tagok nem tudtak jogi érvet mondani a népszavazási kérdés hitelesítése ellen". Ebből látszik számukra, hogy alapvetően pártpolitikai alapon akarja a Fidesz ellehetetleníteni azt, hogy a magyar emberek elmondják a véleményüket arról: akarják-e, hogy Magyarország "akkumulátorgyarmat legyen" - fűzte hozzá.

Jelezte: jogorvoslattal élnek az NVB döntése ellen és további népszavazási kezdeményezéseket nyújtanak be a témában.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×