eur:
368.57
usd:
344.69
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy szavazaton múlt a népszavazás az akkumulátorgyárakról

Megtagadta az LMP népszavazási kérdésének hitelesítését keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. A kérdés arra vonatkozott, hogy kötelező legyen-e helyi népszavazást tartani azokon a településeken, ahol akkumulátorgyárat akarnak létesíteni.

Az ellenzéki párt képviselője január 23-án nyújtotta be hitelesítésre a kérdést, amely úgy szólt: "Egyetért-e azzal, hogy akkumulátorgyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?"

Az NVB 8-7 arányban döntött úgy, hogy a kezdeményezés nem hitelesíthető.

Az NVB határozatában rögzítette: a kezdeményezés célja nyilvánvalóan az, hogy az adott településen csak abban az esetben épülhessen akkumulátorgyár, ha azzal a választópolgárok többsége egyetért, de ennek elérésére a jelenleg hatályos törvényi szabályozás biztosította eljárásrend is maradéktalanul alkalmas.

Hozzátették: emellett ha megvalósulna a párt által kezdeményezett szabályozás, akkor a népszavazás választópolgári aktivitás hiánya miatti érvénytelensége akkor is megakadályozná a beruházás megvalósítását, ha egyébként a település választópolgárainak többsége támogatná azt.

Az NVB szerint tehát a kezdeményezés nincs összhangban az alaptörvénnyel, vagyis burkolt alaptörvény-módosításra irányul, amiről azonban nem lehet népszavazást tartani.

A határozat nem jogerős, az ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

A döntés után Ungár Péter LMP-társelnök online is közvetített sajtótájékoztatóján arról beszélt, a vitában "egyértelműen látszott, hogy a kormánypárti, illetve a kormány által delegált NVB-tagok nem tudtak jogi érvet mondani a népszavazási kérdés hitelesítése ellen". Ebből látszik számukra, hogy alapvetően pártpolitikai alapon akarja a Fidesz ellehetetleníteni azt, hogy a magyar emberek elmondják a véleményüket arról: akarják-e, hogy Magyarország "akkumulátorgyarmat legyen" - fűzte hozzá.

Jelezte: jogorvoslattal élnek az NVB döntése ellen és további népszavazási kezdeményezéseket nyújtanak be a témában.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×