eur:
395.36
usd:
366.65
bux:
65365.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Zöldmáli Atlasz, az egyéves drótszőrű magyar vizsla fekszik a fekszik a fűben Szentendrén 2014. április 26-án. A magyar vadászkutyafajta is részt vehet jövő februárban a világ legrégebbi, évente megrendezett kutyakiállításán, a New York-i Westminster Kennel Club Dog Show-n, miután az American Kennel Club (AKC) elismerte önálló, bevett fajtaként.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Ártalmatlannak tűnik, pedig nagy veszély leselkedik most a kutyákra

A penészes dió okozta mérgezés kifejezetten gyakori ebben az időszakban – mondta Rusvai Miklós virológus. De más rizikója is van a diónak.

Az elmúlt időszakban egyre több kutyát visznek orvoshoz diómérgezés miatt. A fertőzést a penészes dióban megtelepedő gombák okozzák, és akár végzetes is lehet – mondta Rusvai Miklós. A virológus szerint árulkodó tünet a kutya rángása, remegése vagy váratlan félénksége. Ilyen esetekben azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

„Tulajdonképpen nem a dió mérgező, hanem az ősszel lehullott és a tél folyamán beázott, megpenészedett, megavasodott dió veszélyes. Több gombafaj is képes megtelepedni benne” – hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós. Ezekben ugyanis olyan gombák telepedhetnek meg, amelyek a dió ízét nem rontják, ugyanakkor veszélyes méreganyagokat termelnek – tette hozzá a virológus.

Az egyik kórokozó például a penitrem-A nevezetű mérget termeli, és ez nagyon sokszor idegrendszeri tüneteket okoz.

„Tudatzavart, kontrollálatlan mozgást, remegést, egyes izomcsoportok rángatózását képes előidézni”

– sorolta.

A tünetek jelentkezésekor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert ha túl későn kezdik meg a kezelést, végzetes kimenetelű is lehet a fertőzés – tette hozzá Rusvai Miklós

„A hánytatás segíthet, de ezt is jobb, hogy ha szakember végzi, hiszen házi körülmények között nem könnyű meghánytatni egy kutyát, vannak erre megfelelő gyógyszerek, tehát sokkal jobb, ha ezt is állatorvos végzi megfelelő higiénikus feltételek mellett. Célravezető, ha állatorvoshoz visszük ilyenkor a kutyát” – mondta Rusvai Miklós.

Arra is figyelmeztetett, hogy a mérgező anyagok jelenléte mellett

a mérete miatt is veszélyes lehet a dió,

hiszen könnyen beékelődhet a kutyák gégéjébe, és fulladást, illetve bélelzáródást is okozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×