eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nézőpont: a válság ellenére sem kopott el a kormánypártok előnye

Stabilizálódott a centrális erőtér, továbbra is ellenzékváltó hangulat van – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából.

A hétfői napon kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, és ennek alkalmából a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy most vasárnap mely pártok és milyen eredményekkel jutnának be a parlamentbe.

Mint olvasható, a Fidesz–KDNP őrzi vezető helyét a pártversenyben, egy most vasárnapi országgyűlési választáson a magyarok több mint fele (52 százalék) szavazna a pártszövetségre. Mindez azt jelenti, hogy a kormánypártok előnye az elmúlt egy év válságos időszaka ellenére sem kopott el, továbbra is stabilan őrzi győztes helyét a magyar pártversenyben.

Az ellenzéki oldalon egyaránt beazonosíthatók a választás óta eltelt időszak nagy nyertesei és nagy vesztesei – teszik hozzá. Előbbiek közé tartozik Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (12 százalék), amelynek támogatottsága negyede a kormánypártokénak, de továbbra is a legerősebb párt az ellenzéki oldalon.

Szorosan követi őket azonban a Mi Hazánk Mozgalom (9 százalék), amely április óta megmásfélszerezte támogatóinak arányát a szavazók körében. A baloldali ellenzékváltó hangulatot jól mutatja a Kétfarkú Kutya Párt nevű viccpárt közel háromszorosára növekedett támogatottsága (9 százalék), amely a Mi Hazánkkal együtt a harmadik legerősebb pártként jutna be a parlamentbe.

A Nézőpont mérése szerint a vesztesek közé tartozik az ellenzéki középmezőnyben szereplő Momentum (5 százalék), amely éppen bejutna a parlamentbe, de a párt támogatottsága jelenleg fele akkora, mint Gyurcsány Ferenc pártjáé, amellyel versenyben van a baloldal vezetéséért folyó küzdelemben.

A többi parlamenti ellenzéki párt egyértelműen a választás óta eltelt időszak vesztese, hiszen nem jutna be az Országgyűlésbe sem a Jobbik (4 százalék), sem az MSZP (2 százalék), sem az LMP (2 százalék), sem pedig a Párbeszéd (1 százalék).

A baloldali összefogás parlamenten kívüli háttérrel rendelkező szereplői sem érnék el a küszöböt: Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt mögött a szavazók 2 százaléka áll, míg Jakab Péter, a Jobbik volt elnökének A Nép Pártján nevű szervezete szintén 2 százalékos támogatottsággal bír.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×