eur:
369.25
usd:
342.53
bux:
49342.40
2023. június 8. csütörtök Medárd
Nyitókép: Facebook/ MyActionCam

Sikeresen bocsátották fel a 9 ezer méteres csúcsmagasságot célzó magyar rakétát

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói által fejlesztett szuperszonikus eszközt kutatási céllal bocsátották fel. A rakéta adatelemzése még igénybe vehet pár hetet Illyés András, a kutatást kivitelező Aerospace Team vezetője szerint.

Néhány szuperszonikus kutatórakétát már felbocsátott a BME az elmúlt években. A mostani rakéta abból a szempontból különleges, hogy 9 ezer méteres csúcsmagasságot célozták meg vele, és ez az első olyan eszköz itthon, ami ilyen magasságba is fel tud juttatni egy körülbelül 2 kg hasznos terhet – mondta el az InfoRádiónak Illyés András.

A rakétán két tudományos kísérletet szállítottak:

  • egyik egy orvosbiológiai, ahol emberi csontszöveti sejteket vizsgálnak, illetve hogy ezekre milyen hatással vannak azokkal gyorsulásuk és veszélyek, melyek egy rakéta felbocsátásakor fellépnek,
  • másik pedig egy légkörfizikai, ahol a Föld mágneses terét leíró fizikai modell pontosítására végeztek méréseket.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aerospace csapata még 2021 szeptemberében alakult. A harminc fős csapatban a legkülönfélébb területekről érkeztek hallgatók: műszaki területekről, mérnökszakokról, de orvosi szakról is az orvosbiológiai kísérlet miatt. Fizikus, csillagász, és gazdaságtudományi területről is jöttek csapattagok.

A projektbe nagyjából 16 ezer munkaórát fektettek be a tervezéstől a gyártáson át a tesztelésig. Így jutottak el a kész eszköz létrehozásához:

Illyés András szerint a felbocsátás sikeres volt, mert rádiós, elektronikai szempontból is tökéletesen működött. Azonban egy mechanikai probléma történt repülés közben, és még vizsgálják, mi okozhatta. Ezzel együtt levonják a szükséges következtetéseket, és így fejlesztik tovább a következő eszközöket.

"Fontos még, hogy köszönetet mondjunk minden támogatónknak. Hatvan-hetven különböző szervezet, cég, kutatóintézet, egyetemi szereplő volt szükséges ahhoz, hogy ez a projekt összeálljon. Örülünk neki, hogy egy ilyen széles körű összefogás jött itt létre" – tette hozzá.

A rakéta felbocsátásáról videó is készült:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Úszó aknák a gátszakadás után - „már nem tudjuk, hol van a veszély”

Úszó aknák a gátszakadás után - „már nem tudjuk, hol van a veszély”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az árvíz sújtotta herszoni régióba látogatott, ahol élesen bírálta a szerinte halovány nemzetközi segítséget. Közben az ukránok a víz által kimosott aknáktól tartanak. Az oroszok pedig azt állítják, megcsappant a Krímet ellátó csatorna vízszintje.

Magyar drogbandára csapott le a rendőrség – képek, videó

Felszámolt egy kábítószer-terjesztő hálózatot a rendőrség: Békéscsabán, Békésen, Gyulán és Komádiban 16 ember fogtak el, közülük heten kerültek őrizetbe – tudatta a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon.
VIDEÓ
Remek a hangulat a tőzsdéken

Remek a hangulat a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, nagyrészt inkább csak oldalazott a piac, és a befektetők a gyorsjelentési szezon lecsengésével már inkább az amerikai és az európai jegybank jövő heti kamatdöntő ülésére készülnek. Ez a bizonytalanság és az oldalazás jellemző ma is a nemzetközi piacokra, viszont ehhez képest a magyar tőzsde jelentősen felülteljesítő volt a ma, elsősorban az OTP-nek köszönhetően, hiszen a bankpapír árfolyama nagyot emelkedett a délutáni órákban. Kifejezetten jó a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, a befektetők elsősorban a jövő heti jegybanki ülést megelőző friss munkanélküliségi adatoknak örülhetnek

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×