INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

rakéta

bme

kutatás

projekt

biológia

Sikeresen bocsátották fel a 9 ezer méteres csúcsmagasságot célzó magyar rakétát

Sikeresen bocsátották fel a 9 ezer méteres csúcsmagasságot célzó magyar rakétát

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói által fejlesztett szuperszonikus eszközt kutatási céllal bocsátották fel. A rakéta adatelemzése még igénybe vehet pár hetet Illyés András, a kutatást kivitelező Aerospace Team vezetője szerint.

Néhány szuperszonikus kutatórakétát már felbocsátott a BME az elmúlt években. A mostani rakéta abból a szempontból különleges, hogy 9 ezer méteres csúcsmagasságot célozták meg vele, és ez az első olyan eszköz itthon, ami ilyen magasságba is fel tud juttatni egy körülbelül 2 kg hasznos terhet – mondta el az InfoRádiónak Illyés András.

A rakétán két tudományos kísérletet szállítottak:

  • egyik egy orvosbiológiai, ahol emberi csontszöveti sejteket vizsgálnak, illetve hogy ezekre milyen hatással vannak azokkal gyorsulásuk és veszélyek, melyek egy rakéta felbocsátásakor fellépnek,
  • másik pedig egy légkörfizikai, ahol a Föld mágneses terét leíró fizikai modell pontosítására végeztek méréseket.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aerospace csapata még 2021 szeptemberében alakult. A harminc fős csapatban a legkülönfélébb területekről érkeztek hallgatók: műszaki területekről, mérnökszakokról, de orvosi szakról is az orvosbiológiai kísérlet miatt. Fizikus, csillagász, és gazdaságtudományi területről is jöttek csapattagok.

A projektbe nagyjából 16 ezer munkaórát fektettek be a tervezéstől a gyártáson át a tesztelésig. Így jutottak el a kész eszköz létrehozásához:

Illyés András szerint a felbocsátás sikeres volt, mert rádiós, elektronikai szempontból is tökéletesen működött. Azonban egy mechanikai probléma történt repülés közben, és még vizsgálják, mi okozhatta. Ezzel együtt levonják a szükséges következtetéseket, és így fejlesztik tovább a következő eszközöket.

"Fontos még, hogy köszönetet mondjunk minden támogatónknak. Hatvan-hetven különböző szervezet, cég, kutatóintézet, egyetemi szereplő volt szükséges ahhoz, hogy ez a projekt összeálljon. Örülünk neki, hogy egy ilyen széles körű összefogás jött itt létre" – tette hozzá.

A rakéta felbocsátásáról videó is készült:

Nyitókép: Facebook/ MyActionCam

Kapcsolódó hang

Sikeresen bocsátották fel a 9 ezer méteres csúcsmagasságot célzó magyar rakétát
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018